Inca de acum 11 ani

Posted on

schitul sihla wikimediaScrisul imi este si hobby si job. Cand eram in clasele primare si faceam primele versificatii, nu era nici macar pasiune, ci asa descopeream lumea, prin versuri. O perioada lunga (cred ca vreo patru ani) am cochetat cu versul clasic, in care se foloseste rima. Treptat am renunat la rima in favoarea versului alb. Dupa zeci, sute de pagini de versificatii, am scris o scurta piesa de teatru si cateva povestiri SF. Toate se intamplau pana in vara in care terminasem clasa a VII-a. In acea vara, in anul 2003, incepeam deja sa ma gandesc, desi mai aveam un an de asteptat, la ce liceu urma sa ma inscriu. Totul s-a cladit cumva in urma unei excursii in care am vizitat manastirile din judetul Neamt. La fiecare manastire, la fiecare schit, cumparam vederi si notam pe un caietel tot ceea ce mi se parea interesant, fie din ceea ce spuneau ghizivii, fie din ceea ce descopeream scris pe placile de piatra de acolo. La un moment dat, un tanar, deja student, m-a intrebat ce as vrea sa fac in viata. Nu am stat pe ganduri si i-am zis ca voi da admitere la liceu, la profil uman (Filologie), apoi voi urma cursurile Facultatii de Litere si ca voi deveni jurnalist. Tanarul a ramas oarecum uimit ca aveam un plan cu bataie asa lunga.

Si a trecut vacanta de vara si se apropia inceputul anului scolar si cativa prieteni m-au cooptat in echipa ce urma sa redacteze si sa editeze „Jurnal Scolar”, revista scolii in care invatam. In primul numar al revistei m-am ocupat de corectura si de furnizarea de imagini reprezentative pentru materialele din revista. In al doilea numar, in octombrie 2013, mi-am facut debutul (cred ca il pot numi asa), cu un reportaj de la Schitul Sihla, numit „Jurnal de calatorie. Schitul Sihla”. Pentru ca era ceva mai amplu, a fost impartit in doua parti si a aparut in doua numere consecutive. Am scris atunci despre tot ce m-a impresionat, de la linistea de la schit, la faptul ca cimitirul este un loc in care te relaxezi si meditezi, nu un loc de jelit, pana la acel  epitaf  reprezentand scena punerii in mormant a lui Iisul Hristos, pana la pesterea sapata in stanca si izvorul, de asemeni, sapat in stanca, in jurul carora a trait Cuvioasa Teodora de la Sihla, dar si date istorice si intamplari povestite de ghidul ce ne-a insotit de jos, de la Manastirea Sihastria.

Inca de acum 11 ani stiam ce urma sa fac si, in mare, lucrurile au decurs asa cum am prevazut. Am terminat scoala generala, am facut liceul intr-o clasa de filologie si am urmat o facultate si un mastere la Facultatea de Litere. In timpul liceului am inceput sa scriu la un ziar local, apoi in facultate am inceput sa colaborez cu reviste de cultura si/sau literatura, mi-am deschis un blog, am inceput sa am colaborari si cu presa nationala, practic am ajuns sa imi transform hobby-ul, scrisul, in job. Dupa 11 ani, desi nu ma pot numi jurnalist, imi castig painea din scris si cred ca nu este mare diferenta intre ce mi-am promis acum 11 ani si ceea ce fac acum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *