Investitii, nu cheltuieli

Posted on

investitiiVara cred ca este cel mai interesant anotimp. Si nu afirm asta doar pentru ca este perioada in care ne deconectam de la griji si serviciu si mergem in concedii; vara este cel mai interesant anotimp pentru ca este unul activ, in care se intampla tot felul de lucruri.

In primul rand, vara este un anotimp capricios, cand zilele caniculare sunt urmate de zile cu furtuni, cand nu ploua cu saptamanile, apoi cand incep ploile par ca nu se mai opresc.  Apoi, vara se intampla cele mai interesante lucruri, de la concerte si fetivaluri, la cele mai putin placute.

Pe timpul verii se intorc din strainatate romanii plecati in cautarea unui trai mai bun; asa se face ca, odata cu intoarcerea „capsunarilor” au loc cele mai multe accidente (statisticile cofirma ca luna august este cea mai plina de incidente rutiere).

Apoi, pentru ca vara oamenii pleaca in concedii, hotii nu isi iau vacanta, ci lucreaza din greu. Nu este greu ca un infractor sa realizeze ca o locuinta este parasita de stapanii ei pentru cateva zile si actioneaza. Fara sa ai casa dotata cu sisteme de alarme te transformi intr-o victima sigura. Securizarea locuintei are cel putin doua avantaje: in primul rand, infractorii se feresc sa actioneze in cazul locuintelor dotate cu camere se supraveghere; in al doilea rand, chiar daca locuinta iti cade prada hotilor, ai toate sansele ca ei sa fie prinsi si sa plateasca pentru netrebnicia lor.  Securizarea unei locuinte nu este costisitoare, mai ales daca ne gandim ca ne face viata mai linistita si lipsita de stres. Apoi, nevoile de confort si siguranta sunt doua dintre nevoile primare ale omului. Ca orice lucru facut anticipat, este un lucru bun si ar trebui sa nu ne gandim la astfel de actiuni ca la niste chesltuieli pentru ca nu sunt cheltuieli; sunt investitii. Investitii pentru viitor si siguranta. Iar astfel de investiti nu au cum sa dea gres (inclusiv perioada de amortizare a costurilor este redusa).

Am pornit de la anotimpul care tocmai ne da batai de cap prin complexitatea lui si prin surprizele (placute sau neplacute) pe care ni le rezerva si am ajuns sa discut despre nevoia de siguranta si despre actiuni care reprezinta investitii, nu cheltuieli. Si as vrea sa subliniez aici cateva aspecte. Zgarcenia nu este un atribut pozitiv, ci unul totalmente negativ. Da, e bine sa fii chibzuit, mai ales in conditiile economice actuale (si sunt sigur ca sunt destul de multi oameni care pun banutul la saltea dar se zgarcesc la foarte multe din cauza fricii unei noi crize economice). Dar sa nu uitam: o singura viata traim, nu mai multe (pare rau pentru cei care cred in reincarnari si viata vesnica). Si mai este ceva: un leu economisit astazi nu inseamna intotdeauna doi lei poimane. Un leu la care te zgarcesti astazi s-ar putea sa reprezinte o gaura de zece ori mai mare in buzunar. Stiu cazuri, prieteni de familie, care nu au avut parte de educatia pe care si-o doreau tocmai din cauza zgarceniei parintilor. Iar astazi sunt depresivi si se intreaba mereu „Cum ar fi fost viata mea daca atunci m-ar fi purtat ai mei in scoala?”. Si atunci situatia e trista pentru ca nu toate costurile sunt cheltuieli, ci si investitii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *