Clubul CFR și clădirile anexe

Clubul CFR și clădirile anexe

Se întâmplă să trecem zilnic prin diferite zone ale orașului fără să băgăm de seamă ce avem în preajmă. Coborând din zona Fundație înspre Gară, admirând peisajul de pe Esplanada Elisabeta (Râpa Galebenă) privirile nu sunt atrase de o clădiere care aduce ca arhitectură aer de Brașov, nicidecum de Iași. Este vorba despre Clubul C.F.R. (sau Căminul C.F.R. cum era cunoscut). Acesta a fost construit, ca și locuințele care-l încadrează, de direcția C.F.R., pentru funcționarii săi, fiind folosit ca palat cultural.

Istoria Clublui C.F.R. începe în perioada interbelică, în anul 1922, când Regionala C.F.R a cerut terenul grădinii părăsite de la picioarele Esplanadei Elisabeta pentru a construi un cartier modern pentru angajații C.F.R.

Iată cum a descris Ion Mitican începuturile complexului: „… pe șesul Bahluiului s-a înfiripat un cartier ceferist*, care la inaugurarea din 21 septembrie 1922 se prezenta cu 10 pavilioane gata. În aceeași zi, primarul presa Direcției Regionale C.F.R. Iași o bucată din parcul de la Râpa Galbenă, pentru ridicarea unui palat de cultură ceferist, cu încăperi pentru școlarizarea a 200 de elevi, sală de conferințe, laboratoare, dormitoare, baie, dispensar medical, cât și camere de odihnă pentru personalul de drum. Alături se prevedeau câteva blocuri de locuințe. Cu această ocazie se punea și piatra fundamentală a temeliilor cu pegament”.

La trei ani de la demararea lucrărilor, cu mari cheltuieli pentru stabilizarea pământului și întărirea zidurilor, la 20 decembrie 1925 se inaugura Căminul Cultural C.F.R., actualul Club C.F.R. din capătul de jos al Râpei Galbene

 

* cartierul C.F.R. Nicolina.

Poate te interesează cartea „Iașii de odinioară”  (transportul este gratuit)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *