La ce bun hidroforul?

Posted on

Am vazut ca si in acest an este nebunie mare cu programul „Prima Casa”. De la deschiderea programului din acest an si pana acum (nici macar o luna) sunt deja peste 30.000 de aplicanti. Practic sunt peste 30.000 de familii care s-au hotarat ca este mai avantajos sa platesti rata de la banca decat chiria la un proprietar (sau s-au saturat sa stea cu parintii/ socrii). Multi se intreaba de ce in Romania toata lumea se vrea proprietar, cand in Occident oamenii stau in chirie toata viata. Mi se pare ca in aceasta problema sunt cel putin doua diferente mai mult decat importante. In primul rand in Romania nu exista o legislatie bine-definita care sa protejeze chiriasii. In Romania te poti trezi intr-o zi ca proprietarul s-a saturat de tine si vrea sa te scoata din locuinta lui. Si nu prea ai ce face. Adica il dai in judecata, dar il dai post factum, dupa ce el te-a obligat sa te muti. Al doilea aspect se refera la venituri. Un occidental castiga bine, pe cand in Romania abia acum au inceput sa creasca salariile. Problema nu este data strict de salarii, ci de pensii. Adica esti tanar, muncesti, iti permiti sa platesti chiria si sa te descurci. Dar cand iesi la pensie abia iti permiti sa iti cumperi medicamente, daramite sa mai platesti chirie. De aceea romanii fac tot posibilul sa devina proprietari si nu-si doresc sa stea toata viata in chirie.

Revenind la programul „Prima Casa”. Programul guvernamental iti da posibilitatea sa achizitionezi o locuinta cu un avans mic si cu o dobanda buna. Imprumutul il faci pe ce perioada iti permit veniturile si planurile. Majoritatea fac pe 30 de ani, dar nimeni nu te impiedica sa faci creditul pe 10-15 ani. Apoi, programul iti da posibilitatea nu doar sa cumperi ceva gata construit (apartament, casa), ci sa rezervi fondul pentru un apartament care este in constructie sau sa iti construiesti tu casa viselor. Problema imobiliara este destul de mare, mai ales in marile orase. Apartamentele vechi sunt cam la acelasi pret ca cele noi, in zonele centrale nu se mai construieste nimic, iar singura varianta este periferia. Ceea ce nu este neaparat un deavantaj.

Ca idee: poti cumpara un teren la periferie sau chiar intr-o localitate limitrofa celei in care muncesti si sa iti construiesti o casa. Programul „Prima casa” iti permite acest lucru. Multi se gandesc la tot felul de probleme ce s-ar putea ivi, dar prea putini se gandesc si la solutii. Si dau un singur exemplu: e posibil ca zona in care iti permiti sa iti cumperi terenul de casa sa nu fie racordata la apa curenta. Dar in anul 2017 acest lucru mai este un impediment? Eu cred ca nu. Citeam zilele trecute ceva pe net despre pompe hidrofor Shop-Einstal. Si acum faceti si singuri legatura: puteti avea apa curenta cu ajutorul unui hidrofor.

Hidroforul este, practic, un sistem de alimentare cu apa a unei locuinte. Poate fi utilizat atat pentru alimentarea cu apa a unei locuinte unde sursa de apa este un put forat sau aspiratie dintr-o teava zincata butata in pamant, dar si pentru apartamentele situate la un etaj la care apa nu are suficienta presiune, dar si in cazul in care o casa nu are presiunea necesara de la reteaua de apa a localitatii.

Sistemul (hidroforul) este format din cinci elemente principale: electropompa (numita deseori „pompa”), vas de hidrofor, racord antivibrant, presostat si mamometru. Electrompompa, formata dintr-o pompa si un motor electric este cea care face treaba importanta: pulseaza apa. Vasul de hidrofor protejeaza de presiunile ce pot afecta buna functionare a pompei, dar si micsoreaza numarul de opriri-porniri ale electrompompei, reducand consumul de energie electrica. Racordul antivibrant face legatura dintre primele doua componente, in timp ce manometrul masoara si afiseaza presiune de apa pompata in sistemul de alimentare, in timp ce pesostaul porenste si opreste electrompoma in functie de presiunea de apa de pe circuitul de alimentare. Acestea sunt elementele care iti pot asigura apa curenta ce iti lipseste din viitoare casa.

La ce bun hidroforul? Am vazut mai devreme: te ajuta fie sa ai apa in casa atunci cand nu ai o retea locala in apropiere, ci doar un izvor / fanta, fie te ajuta sa ai presiune la apa atat la etajele superioare, cat si atunci cand presiunea de pe retea este mica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *