lansare de carte noapte cu luna si cerbiEditura CONTOUR și Asociația Non-Guvernamentală C.O.N.TOUR, în parteneriat cu editura 24:ORE și cu sprijinul ROTARACT Iași, vă invită luni, 27 ianuarie 2014, începând cu ora 16.00, în sala Diotima a Casei de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iași, la debutul literar al autoarei Mihaela Daria Murărașu prin cartea de poezii intitulată „Noapte cu lună și cerbi” .

Invitați speciali: Adi CRISTI și Bogdan FEDEREAC

Moderator: Adi CRISTI

„Cronică de familie” este un tablou pictat cu multă măiestrie, atât la nivel vizual, cât și lingvistic, cu imagini puternice. Pornind de la rememorarea perioadei de tânără mamă, cu copiii năzbâtioși, dar dragi, la surprinderea spitalelor de la începutul anilor 1990, cu mâncarea fără gust, trecând prin poemele dedicate celor plecați în Ceruri mult prea devreme. autoarea acestui volum de poezie știe cum să țină cititorul atent, știe să redea imagini puternic emoționale și să transforme un eveniment din viața personală pentru mulți aparent banală, în poezie. Dacă volumul transmite ceva, cu siguranță este vorba de trăiri: nu ai cum să îl citești și să nu te identifici cu unul dintre personajele „Cronicii de familie”.

(Bogdan Federeac)

„Noapte cu lună și cerbi” este un volum al regăsirii, al identității. Multe dintre poeme, scrise în anii 1970-1980 sunt poemele tinereții, poeme ce explorează Erosul, poeme ale sensibilității, ale așteptării, ale dezamăgirii, poeme ale senzualității, nicidecum ale carnalității. Lectura volumului „Noapte cu lună și cerbi” este o călătorie prin labirinturi onirice în care universul își rescrie regulile, lăsând în urmă cea mai importantă lecție: iubirea.

(Bogdan Federeac)

Comunicat scris de Ana Muraru, intern PR, ONG C.O.N.TOUR

De încercăm să descoperim și să promovăm scriitorii anonimi ? Cel mai bun răspuns la întrebarea asta îl veți găsi mai jos într-un articol scris de Ana Muraru.

” Îmi aduc aminte de momentele fascinante din copilărie când îl priveam pe tata scriind… Îmi plăcea atât de mult să-l văd la biroul său, cu stiloul cel verde în mână, imprimând cu cerneală colile albe de hârtie… Dar cel mai bine îmi aduc aminte de expresiile feței lui care se schimbau odată cu ritmul de scriere: deseori zâmbea în timp ce mâna sa aluneca elegant pe foaie, uneori se încrunta și întețea ritmul scrierii, iar alteori avea o expresie… cum să vă spun, pierdută, nostalgică și visătoare, pentru că în acele momente petrecea cel mai mult timp uitându-se stăruitor pe fereastră și se întâmpla chiar să se răzgândească și să nu scrie nimic…

Însă după ce termina de scris, strângea foile și le punea în al doilea sertar. În urma lui, eu mă duceam tiptil-tiptil și îmi aruncam privirea peste colile albe de hârtie ce miroseau a cerneală, pline acum de simboluri caligrafice perfecte. Impecabilitatea lor mă emoționa de-a dreptul și mă țintuia minute în șir în fața lor… Atunci abia învățasem să citesc…

Nu am scris niciodată ca să public. Am scris doar pentru mine, pentru sufletul meu. Asta ar spune poate mulți scriitori anonimi care nu au avut curajul sau posibilitatea de a publica. Și, de cele mai multe ori, acesta este adevărul. Pentru că nimeni nu-și pune sufletul pe tavă doar pentru obținerea titlului de scriitor. Ei scriu ca să-și descarce sufletul, să-și exprime sentimentele, emoțiile, trăirile, momente importante din viață, ideile, viziunile, sfaturile, lecțiile de viață, obiceiurile, credințele… Nu sunt departe de realitate dacă spun că, în felul acesta, orice carte publicată este o adevărată capsulă a timpului, care rămâne moștenire generațiilor următoare.

Tata, încă de la primele cuvinte scrise, și-a găsit fără să vrea în mine un cititor împătimit, iar faptul că descoperisem locul unde își păstra lucrările este aproape echivalent cu publicarea acestora. Nu regret că atunci i-am încălcat intimitatea, pentru că tezaurul pe care l-am descoperit în rândurile lui este de o valoarea incomparabilă…

Publicați-vă scrierile, altfel, rămân doar simple cuvinte pe hârtie…”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *