lucrari axa sud iasiSituatia din teren confirma estimarile optimiste privind finalizarea inainte de termen a lucrarilor aferente proiectului „Dezvoltare si reabilitare artera functionala Sud”, foarte multe dintre operatiunile de pe santier avand grade de indeplinire de peste 80%.

Santierul, in cifre
Pe Soseaua Nicolina, lucrarile de asfaltare si finisare a carosabilului au fost finalizate in proportie de 96%, in timp ce trotuarele sunt amenajate in procent de 98%. Coroborand cu stadiul lucrarilor la utilitati si pista de biciclisti, realizate si acestea in proportii de peste 85%, se poate concluziona ca acest sector al proiectului se afla in ultima faza de executie. La fel, pe strada Nicolina, constructorul a realizat lucrarile vizand carosabilul, trotuarele si utilitatile in proportie de peste 85%. In zona Pasajul Nicolina, montarea armaturii se afla foarte aproape de final. Se lucreaza intens la suprastructura si la izolatie, precum si la structura rutiera si la bretelele pasarelei, unde a fost turnata o mare parte din imbracamintea asfaltica la nivel de strat de uzura, montandu-se si rosturile transversale. In ceea ce priveste liniile de tramvai, fundatiile si terasamentele au fost realizate in proportie de 86%, in timp ce lucrarile la suprastructura caii de rulare si montarea de amortizoare de zgomote si vibratii au depasit pragul de 60%.

Ce urmeaza
In perioada imediat urmatoare, in zona Soselei Nicolina, constructorul va trece la executia peroanelor din statiile de transport in comun si la definitivarea pavarii trotuarelor. Pe strada Nicolina va fi asternut un strat de uzura cu mixtura asfaltica, vor fi efectuate racordurile cu strazile laterale, urmand a fi incheiata pavarea trotuarelor si asternerea unui strat de uzura pe pista de biciclisti. La Pasaj vor fi definitivate montarea rosturilor transversale, instalarea de tuburi de protectie pentru utilitati, montarea dalelor prefabricate pe trotuare si consolidarea infrastructurii. De asemenea, urmeaza a fi montata suprastructura caii de rulare a tramvaielor pe tronsonul Pasaj Nicolina – Belvedere.

Cu finantare UE
Proiectul „Dezvoltare si reabilitare artera functionala Sud” presupune inlocuirea a 8 kilometri linie simpla de tramvai, reabilitarea retelei stradale pe o suprafata de 66.000 metri patrati, modernizarea trotuarelor pe 30.000 metri patrati si realizarea unei piste de biciclete cu o lungime de patru kilometri. Proiectul are stabilita o perioada de implementare de 35 luni, urmand a fi finalizat cel tarziu pana pe 31 iulie 2015, valoarea acestuia ridicandu-se la 87,6 milioane de lei, din care peste 70 de milioane provin din fondurile europene nerambursabile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *