magia serii opera ntionala romanaOpera Nationala Romana Iasi anunta deschiderea stagiunii 2014 – 2015. “Magia serii in sunet si lumina”, evenimentul prin care se deschide stagiunea, aflat deja la cea de-a IV-a editie, va avea loc duminica, 14 septembrie, de la ora 20.30, pe esplanada Teatrului National.

Accesul publicului este liber

Spectacolul va consta intr-un concert sustinut de Elena Mosuc si Gonçalo Salgueiro, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeselea. “Invitatii speciali si artistii talentati ai institutiei noastre vor oferi spectatorilor o seara magica de opera si muzica fado ce se va incheia cu un extraordinar foc de artificii”, au precizat reprezentantii Operei Nationale Romane Iasi. Grandiosul eveniment va cuprinde arii de opera si de musical, precum si cantece fado, incununate de jocuri de lumini, lasere si artificii. Accesul publicului este liber.

Operfado, un succes rasunator

Anul acesta, in luna aprilie, celebra soprana Elena Mosuc alaturi de Gonçalo Salgueiro, orchestra si corul Operei Iasi, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeselea, au adus in premiera mondiala, in capitala Moldovei, Operfado. Concertul s-a bucurat de un succes rasunator, astfel incat Opera Nationala Romana Iasi ii readuce pe indragitii artisti in fata publicului. Aclamat pentru versatilitatea talentului sau, pentru eleganta prezentei scenice si pentru vibratia cantului sau, Gonçalo Salgueiro a devenit un star fado in Portugalia si a realizat trei albume muzicale de gen: No Tempo das Cerejas / In anotimpul cireselor (CD, 2002); Segue a Minha Voz / Urmeaza-mi glasul (2006; CD reeditat in 2012); Gonçalo Salgueiro (CD si DVD, 2009/2010). Pentru cantecele pe care le-a inregistrat, Gonçalo Salgueiro a reluat teme mai vechi de fado, a creat altele noi, pentru care a scris si versuri emotionante, remarcandu-se ca un veritabil deschizator de drumuri in muzica si ca un poet sensibil.

Fado este o muzica descrisa ca fiind „cantecul popular urban al Portugaliei”. Exprima singuratatea, melancolia, dorul, chiar si o viziune fatalista asupra sortii. Gen muzical interpretativ si melodic, fado se presupune ca a aparut in Lisabona la inceputului secolului al XIX-lea. Astazi este o marca a limbii si culturii portugheze, adaugata in 2011 la Patrimoniul Cultural UNESCO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *