Mai mult decat un simplu ceas

Posted on

masurarea timpuluiCa „time is money” nu mai este niciun secret. Totul, in ziua de azi, se reduce la timp si la bani sau, cel putin, aproape totul. Cred ca singurele „chestiuni” care nu par foarte afectate de bani ar fi sentimentele, sentimente care sunt, insa, conditionate de timp. Daca banii se fac, se cheltuie si iar se fac, nu putem spune asta si despre timp. Timpul este ireversibil si, odata ce l-ai pierdut, nu il mai poti castiga.

Si inca un lucru, dar fara a intra prea mult in filosofie: nu exista timp, exista ideea de timp. Timpul nu este fizic, nu il simti, in schimb, simti efectele trecerii timpului. Si pentru ca oamenii au avut dintotdeauna nevoie de ordine in viata, ideea de timp si de trecere a lui a fost cuantificata prin masuratori. Bineinteles, la inceput a fost diferentierea zi – noapte, apoi, pentru ca natura se comporta ciudat, a aparut ideea de anotimp. Omul nu s-a oprit aici si, in urma observatiilor de-a lungul a generatii intregi, timpul s-a divizat in ani luni, saptamani, ore,  minute, secunde. Abia destul de recent, comparativ cu istoria oamenilor, a aparut ideea de deceniu, veac, mileniu.

Cu cat civilizatia inainteaza, cu atat apar mai multe categorii si subcategorii, tocmai din nevoia omului de ordine in viata sa. Acum, cu usurinta, poate fi divizata si secunda, cea care, veacuri intregi, a fost cea mai mica subunitate a timpului.

La inceput au fost simple pietre infipte in pamant, care, inconjurate de un cerc / cadran, aratau cum trece timpul, sa stii exact ce moment al zilei este. Apoi, lucrurile au evoluat, iar astazi avem tot felul de mecanisme, fie ca este vorba de clepsidre, orologii sau ceasuri.

Astazi, cu toata tehnologia actuala, ceasul nu mai reprezinta un simplu obiect de masurare a timpului. Este un accesoriu, ba chiar o amprenta personala care s-ar traduce prin „Spune-mi ce ceas porti ca sa-ti spun cine esti”. Daca porti la mana un ceas sport de la Ceasule, asta inseamna deja spune multe despre tine (si acum mi-este dor de vechiul meu Casiu, pierdut, naiba stie cum.

Si pentru ca cei de la Ceasule sunt baieti seriosi, iata si cateva sfaturi de la ei pentru intretinerea corecta a unui ceas:

1. Nu depasiti limita de scufundare/utilizare in apa a ceasului decat cea indicata.

2. Nu curatati ceasul sau schimbati bateria decat la firma autorizata.

3. Ora se regleaza in sensul acelor de ceasornic.

4. Nu setati data in intervalul orar 22:00 – 2:00, timp in care ceasul intra intr-un sistem de schimbare a datei automat.

5. Nu utilizati ceasurile, in special cele cu mecanism automat in campuri magnetice.

6. Nu curatati produsul cu substante sau prin metode inadecvate.

7. Evitati trecerea de la o temperatura la alta cu diferenta foarte mare, in special a ceasurilor cu mecanism automat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *