În Iaşi sunt prognozate două săptămâni cu temperaturi ridicate şi sunt aşteptate atenţionări de coduri meteorologice. Pentru a atenua efectele negative ale caniculei, municipalitatea a stabilit un plan de măsuri pentru protejarea populaţiei.

Decizii concrete
Astfel, centrele de cartier ale municipalităţii vor distribui în această perioadă sticle de apă, iar persoanele vulnerabile pot găsi aici un spaţiu cu aer condiţionat în care să se odihnească temporar. „Am avut o întâlnire cu directorii din Primărie pentru a pune la punct organizarea intervenţiilor în perioada cu atenţionări de caniculă. Au fost stabilite măsuri punctuale pentru protejarea populaţiei vulnerabile. Centrele de cartier ale Primăriei au fost dotate cu sticle de apă pentru a putea fi distribuite celor care au nevoie, timpul de lucru a muncitorilor din teren a fost redus, cu recuperare în zilele de sâmbătă”, a descris situaţia viceprimarul Gabriel Surdu. Echipele de muncitori care îşi desfăşoară activitatea afară vor lucra doar în intervalul orar 7 – 12 pentru a evita perioada fierbinte a zilei. Programul special se aplică angajaţilor Salubris, Citadin şi Servicii Publice. Măsurile intră în vigoare în funcţie de codurile de avertizare meteorologică.

1.800 de asistaţi la domiciliu
Direcţia de Asistenţă Comunitară are în evidenţă 1.800 de persoane care au nevoie de îngrijire la domiciliu. Pentru perioada caniculară, oficialii Primăriei au solicitat vizite mai dese ale personalului specializat pentru evaluarea stării de sănătate a acestor persoane. Pe de altă parte, pe lângă pachetele obişnuite, asistaţii la domiciliu vor primi şi apă în cantităţi suficiente pentru a asigura hidratarea corespunzătoare. În tot oraşul, municipalitatea a stabilit prelungirea programului de funcţionare a fântânilor arteziene şi stropirea spaţiilor verzi şi a străzilor în timpul dimineţii. Măsurile municipalităţii trebuie completate cu protejarea individuală, ieşenii fiind sfătuiţi să evite pe cât posibil deplasarea în perioada fierbinte a zilei, hidratarea cu minim doi litri de apă, utilizarea mijlocelor de protecţie (pălării, umbrele, îmbrăcăminte subţire şi în culori deschise).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *