locuinta romanuluiIntr-o reprezentare deja celebra a nevoilor omului, piramida lui Maslow, pe prima treapta, cea a nevoilor de baza, sunt asezate nevoile fiziologice (hrana, aer, somn, sex, igiena, temperatura constanta  a corpului). Treptele pidamidei continua cu nevoile de siguranta (tin de integritatea fizica, de securitatea familiei si  a casei); urmeaza nevoile de iubire si apartenenta, apoi nevoile de stima, iar pe ultima treapta nevoile de auto-actualizare.Primele patru trepte reprezinta nevoi deficienta, nevoi la care omul nu simte nimic special atunci cand acestea sunt realizate.

Pornind de la aceasta piramida, putem concluziona ca valabilitatea afirmatiilor nu mai este general valabila. Spre exemplu, piramida poate fi suprapusa perfect peste nevoile romanilor, dar nu si peste cele ale occidentalilor. De ce spun acest lucru? Pentru ca se stie ca romanilor le sta in fire sa achizitioneze locuinte, pe cand occidentalii prefera traiul in chirie. Practic, nevoia de a avea propria locuinta se poate incadra atat in categoria nevoilor speciale, cat si a celor de siguranta. Nu trebuie blamati romanii ca fac credite pe 30 de ani pentru a avea propria casa, este o nevoie primara pe care romanii o vor atinsa.

Pornind de la concluziile de mai sus, intelegem de ce pentru multi romani scopul vietii este nu doar de a intemeia o familie, ci si de a oferi familiei un spatiu adecvat in care sa locuiasca.

Romanul este mai interesat de unde sa achizitioneze materialele termoizolante sau de unde sa ia vopsea pereti exterior decat sa investeasca in educatie,care nu este o nevoie primara (asa spune cunoscuta piramida a lui Maslow).

Romanii nu doar fac credite pe 30 de ani (ma refer aici la binecunoscutul program „Prima Casa”), romanii pleaca in strainatate sa munceasca si sa puna ceva bani de-o parte, poate-poate si-or cumpara o locuinta.

In 2009, cand criza economica a lovit din plin si Romania, sectorul imobiliar a cazut la pamant. Daca pana atunci, romanii dornici de a avea o casa (si ma refer la propriu la casa, pentru ca daca poate alege intre traiul la bloc si cel la casa, romanul va alege traiul la casa intr-un cartier marginas al orasului sau intr-o localitate apropiata de oras), criza a prins numeroase constructii ce nu au fost finalizate: pe unii i-aprins doar cu temelia turnata, pe altii cu scheletul ridicat, iar pe altii i-a prins doar fara finisajele exterioare si interioare.

De ceva timp, sectorul imobiliar s-a mai dezghetat putin si s-au reluat lucrarile la santierele (le putem spune chiar visele) abandonate.Si daca romanii au reinceput sa munceasca la visele lor, ne dam seama cat de importante devin pentru ei confortul si aspectul locuintei (aspecte dicate si de personalitatea omului).

Prevad ca urmatoarea perioada va fi una benefica pentru toti cei care lucreaza in domeniu imobiliar sau ariile conexe (cum ar fi firmele de materiale de constructii sau de finisaje).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *