performantele elevilor romaniDin cand in cand, dupa mediatizarea excesiva a unor subiecte de tip cancan, in presa isi fac aparitiile stirile despre elevii romani, fie ca s-au intors cu zeci de medalii de la competitiile internationale, fie ca au fost admisi cu brio la mari universitati din lume sau ca au inventat ceva de i-a dat pe spate pe americani si japonezi. Dar astfel de stiri par accidentale, asta in conditiile in care, zilnic ar putea fi prezentat in ziare si la TV exemple de succes. Contra-argumentul oamenilor care lucreaza in presa este ca astfel de subiecte nu fac audiente sau nu aduc trafic pe net. Nimic mai neadevarat din moment ce, atunci cand o astfel de stire apare pe net, imediat incep sa curga sutele si miile de like-uri si share-uri pe retelele de socializare.

In schimb, sunt mult prea mediatizate toate aspectele negative ale invatamantului romanesc, de la scandaluri de tot feluri, la lipsurile ei si la rezultatele dezastruoase de la examene si simulari ale unor examene nationale. Nu exista un echilibru cat de cat firesc in acest proces de prezentare al scolii romanesti. Se arunca cu pietre in elevi si rezultatele lor slabe, dar nu se schimba nimic, nu se aloca fonduri mai mari scolilor, nu cresc salariilor profesorilor. Cand se vorbeste despre rezultatele slabe, acesteasunt inregistrate in scoli sarace, unde conditiile procesului de predare – invatare sunt precare.

Vorbim de table scolare panoramice pret: doar scolile de top au parte de asa ceva. Si chiar putem deschide o lista cu materiale didactice care sunt necesare procesului educational si care lipsesc din majoritatea scolilor. Si apoi ne intrebam de ce rezultatele sunt slabe?

In judetul Iasi, in apropiere de municipiu, exista un grup scolar unde de ani de zile promovabilitatea la examenul de Bacalaureat este zero. Tragedie, soc si groaza! Sau … stai putin, oare nu este vorba despre acelasi liceu unde elevii admisi sunt cei care nu au fost admisi in alta parte sau au picat examenul de admitere?

Si chiar nu este corect sa arunci cu pietre in acei elevi. O mare problema ar fi ca la liceele de top, unde nota de admitere la liceu este 10 sau aproape 10, la Bacalaureat ar fi note sub 9. Intr-un asemenea caz inseamna ca elevii ar avea un redres. Dar daca exista un liceu unde elevii au intrat pentru ca nu au luat celelalte examene, un elev care promoveaza examenul de Bacalaureat este un erou: este cel care a facut progrese reale: de la esecul unui examen, la reusita altui examen. Nici nu ar conta cu cat ar promova Bacalaureatul, important ar fi sa il promoveze.

La ceea ce am scris mai sus ne gandim rar inspre deloc: mai degraba vorbim despre generatia ratatilor, al generatiei care in afara de Facebook si Google nu stiu nimic, despre generatia incompetentilor care nu reusesc sa treaca examenul de maturitate. Haideti sa incercam ca inainte sa ii catalogam si sa ii judecam, sa gasim adevaratii vinovati si sa sapam la radacina problemelor. S-ar putea sa ramanem uimiti si sa ii privim altfel pe acesti tineri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *