Miercuri, 2 martie, în faţa Sinagogii Mari din zona Târgu Cucu a avut loc inaugurarea oficială a Pieţei prieteniei româno-israeliene. Alături de autorităţile locale, la eveniment au participat Excelenţa Sa doamna Tamar Samash, ambasadorul Israelului în România, deputatul Aurel Vainer, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Abraham Ghiltman, președintele Comunității Evreiești din Iași şi alți reprezentanţi ai acestei comunităţi.

„E o onoare şi o bucurie să mă aflu aici pentru a sărbători împreună inagurarea Pieţei prieteniei româno-israeliene. Aş dori în primul rând să-mi exprim sincera apreciere pentru sprijinul acordat de domnul primar Mihai Chirica pentru organizarea acestui eveniment deosebit, care reprezintă atât recunoaşterea legăturii excelente dintre ţările noastre, cât şi dorinţa de a continua consolidarea acesteia. Acest moment marchează un început de bun augur pentru mine, deoarece are o dublă semnificaţie: nu este doar un pas înainte în aprofundarea relaţiilor noastre, ci şi prima mea vizită oficială de la numirea mea ca ambasador al Israelului în România. Preluarea acestei misiuni în ţara în care a debutat cariera mea diplomatică, în urmă cu aproape 30 de ani, mi-a prilejuit o mare bucurie şi aştept cu nerăbdare să contribui la aprofundarea prieteniei noastre. Relaţiile excelente de care România şi Israel se bucură de 68 de ani se bazează pe interesele şi valorile comune, care continuă să orienteze acţiunile noastre de susţinere a unei cooperări fructuoase în multe şi variate domenii”, a afirmat Excelenţa Sa doamna Tamar Samash, ambasadorul Israelului în România.

Punct de pelerinaj

Primarul interimar Mihai Chirica a anunţat că municipalitatea depune eforturi în vederea transformării Iaşului într-un oraş de pelerinaj pentru evreii din Israel născuţi în România.

„Este un moment deosebit de important pentru viitorul comunităţii ieşene şi mă refer aici la toţi cei care au creat istoria acestui oraș. Ne leagă o lungă pagină de istorie, chiar întreaga istorie a acestui oraş, de comunitatea evreilor. Ca o măsură a recunoştinţei pe care comunitatea ieşeană trebuie să o aducă faţă de ceea ce au reprezentat evreii pentru noi, ieşenii, relaţia interumană care s-a stabilit pe parcursul a sute de ani şi obligaţia morală a celor care trăim astăzi de a ne aminti paginile plăcute şi mai puţin plăcute din istoria Iaşului, pentru ca lucrurile care nu au fost potrivite să nu se mai întâmple, toate acestea ne determină ca astăzi, în faţa celui mai frumos monument al comunităţii, Sinagoga Mare, să transformăm acest spaţiu în Piaţa prieteniei româno-israeliene. Între noi trebuie să rămână o lungă prietenie şi un viitor împreună. Am promis că vom face din Iaşi un punct de pelerinaj pentru comunitatea evreilor din Israel, pentru a se regăsi aici ca acasă”, a declarat Mihai Chirica.

Forum româno-israelian la Iași

Deputatul Aurel Vainer, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, a lăudat eforturile municipalităţiii ieşene de sprijinire a comunităţii evreieşti şi a propus înfiinţarea unui forum româno-israelian, eveniment care să aibă loc anual la Iaşi.

„Aş vrea să lansăm Forumul prieteniei româno-israeliene, la Iaşi. An de an Federaţia şi Ambasada vor fi parteneri. La Iaşi am putea aduce evrei şi neevrei, de aici şi din Israel, pentru a da semnale şi mai puternice privind dezvoltarea relaţiilor dintre cele două comunităţi. L-am adus cu noi pe preşedintele Camerei de Comerţ România – Israel, dl Călin Coşar. Domnia sa mi-a transmis că în România sunt circa 400 de firme cu capital israelian înscrise la Registrul Comerţului. Există multe altele care au sedii în alte ţări şi care activează în România. Volumul de afaceri nu este foarte mare, 500 de milioane de dolari. De aceea cred că acest forum va trebui să aibă ţinta de a ajunge la un miliard de dolari. Sunt investiţii multe de 4-5 miliarde de dolari, dar prin offshore. Aş dori ca Iaşul şi Moldova să ajungă ceea ce e Israelul în lumea largă în domeniul IT, de exemplu. Aş dori să conlucrăm şi să punem în valoare capacităţile tinerilor de la universităţile ieşene şi să ducem acest lucru spre dezvoltarea reciprocă”, a spus Aurel Vainer.

Lecție de istorie la Palatul Roznovanu

Programul a fost precedat de o deplasare la fostul cimitir evreiesc din zona Ciurchi, unde a fost dezvelită o placă comemorativă. După inaugurarea Pieţei prieteniei româno-israeliene, cei prezenţi au vizitat Sinagoga Mare şi Sinagoga Merarilor, loc unde reprezentanţi ai comunităţii evreieşti din Iaşi au susţinut un moment artistic.

A urmat o deplasarea la Primăria Municipiului Iași pentru întâlnirea cu autoritățile locale, decernarea distincțiilor orașului Excelenţei Sale Tamar Samash, precum şi o întâlnire cu elevii Clubului de Istorie al Liceului de Informatică „Grigore Moisil”, cu elevi ai Colegiului Național și ai Asociației Eurodemos, o prezentare despre Holocaust susținută de scriitorul Cătălin Mihuleac şi o expoziție a elevilor Clubului de Istorie al Liceului de Informatică „Grigore Moisil” pe tema Holocaustului. Vizita la Iaşi s-a încheiat cu o vizită la Muzeul Unirii şi o întrevedere cu reprezentanţii conducerii Universităţii „Al. I. Cuza”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *