Ti se pare o zi ca oricare alta. Astepti sa treaca ziua, apoi sa treaca si cea de-a doua zi pentru ca pe urma intri intr-un mini-concediu si ai deja bagajele pregatite sa mergi pe litoralul romanesc si cel bulgaresc. Te ingrijoreaza putin vremea, ceea ce este normal atunci cand vrei sa mergi la mare. Dar arunci un ochi pe prognoza si vezi ca nu in toata tara temperaturile sunt in scadere. Ai luat cine, te linistesti putin si pregatesti sa vezi un film. Sunt ultimele doua episoade din serialul care ti-a acaparat serile din ultimele doua luni. Te uiti cu sufletul la gura la penultimul episod si te chinui sa nu adormi la al doilea, mai ales ca este deja tarziu.Se termina si cel de-al doilea episod, sa termina si serialul. Inchizi playerul si in coltul din dreapta jos al ecranului iti apare o notificare: „X was maked safe during The Attack in Nice”. Grijile de pana atunci par mici copii, ti-e groaza sa afli mai multe detalii. Deschizi, totusi, televizorul. E trecut de ora 2 noaptea, doar doua televiziuni din multitudinea de televiziuni romanesti de stiri trateaza subiectul. Francezii si turistii adunati in orasul Nisa nu aveau mult timp de cand vizionasera focurile de artificii. Atunci un nebun a intrat cu un camion pe aleea pietonala si a inceput sa mearga in zig-zag. Peste 80 de morti si peste 100 de raniti.

Nicktrans-111Si s-ar putea ca nici macar sa nu fie vorba despre un atac terorist, cu toata acestea seamana teroare. Si, de data aceasta, nu pare sa aiba legatura cu Isis sau alte institutii ale terorii. In curand urma sa fie ridicata starea de urgenta din Franta. Franta reusise sa organzize fara incidente majore o noua editie a Campionatului European. Brexit-ul deja semana o altfel de teroare, una economica in Uniunea Europeana. Franta, alaturi de Germania, urmau sa preia fraiele si sa devina un motor bicefal al UE. Probabil ca si romanii urmau sa profite de noile situatii, forta de munca sa se indrepte mai mult spre Franta decat spre Marea Britanie. Urma sa scriu un articol despre serviciile de transport persoane Romania Franta ale unei firme romanesti. Urma sa scriu despre o firma cu 12 ani vechime care face trasee internationale (Franta, Spania-Portugalia, Anglia, Ungaria, Slovenia, Austria, Germania, Belgia etc) in conditii de maxima siguranta. Soarta face ca in loc sa scriu despre posibilitati si sperante sa ajung sa scriu despre cum ziua nationala a unui stat important pe plan mondial precum Franta s-a transformat intr-o tragedie cu ecouri internationale.

nicktrans2As fi scris si despre potentialul turistic al unui oras precum Nisa. Dar pe strazile din Nisa inca circula amintirea vie si puternica a unui carnagiu.

Ranile se vindeca greu. Mortii trebuie plansi. Dar viata trebuie sa mearga mai departe. Indiferent de obstacole,  trebuie sa mergem mai departe, trebuie sa cream o lume mai buna. Scopul teroristilor este de a destabiliza omul si de a-i perturba activitatile. Singura metoda prin care poti contracara efectele terorismului este de a nu lasa sa fii terorizat. Indiferent cat de dureros este, trebuie sa mergem mai departe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *