Portofelul si salteaua

Posted on

plata numerarIn timp ce in toata lumea exista tendinta de a se renunta la banii cash, la noi, in minunata Romanie, numerarul inca e la putere. Cel putin in Iasi, in foarte putine localuri esti intrebat daca vrei sa platesti cash sau cu cardul, iar daca faci o comanda online (ceva de mancare, sa zicem), ai toate sansele sa nu poti plati cu cardul in cazul in care nu ai precizat din timupl comenzii acest lucru.

Toate acestea se intampla pentru ca noi suntem putin mai diferiti decat ceilalti (ma refer la occidentali), cumva mai conservatori si traditionalisti, fara o cultura bancara solida, dar si reticienti (mergand pe ideea ca bancile te fura mereu prin tot felul de comisioane).

La noi parca ar fi si o traditie a portofelelor: ne place sa avem portofele pline cu de toate: doua-trei carduri de pe care sa scoatem banii imediat ce ii primim, acte de identitate, multe hartii nefolositoare (majoritatea bonuri fiscale), carti de vizita, poze cu cei dragi etc. Pentru ca am pomenit de portofele, aruncati un ochi pe aici daca sunteti interesati de niste portofele ieftine si faine.

Un alt lucru interesant pe care il fac romanii e sa doseasca bani la saltea. Obiceiul vine din aceeasi reticienta fata de institutiile bancare, mai ales pe baza unor intamplari de la inceputul anilor 1990, fie ca ne referim la falimentul de rasune al unor banci importante, fie ca vorbim de devalorizare, cand mii, sute de mii de romani s-au trezit ca economiile pe care le aveau (la CEC) nu mai aveau nicio valoare (cred ca recent s-a dat o hotarare de Guvern in legatura cu despagubirile pe care trebuie sa le primeasca cei care trebuiau sa isi cumpere Dacii, dar li se devalorizase economiile).

Singurii care par sa depaseasca barierele amintite mai sus sunt tinerii. Ei sunt nevoiti, practic, sa colaboreze cu bancile: majoritatea tinerilor angajati iti iau salariile pe care, multi isi fac credite (cel mai adesea pentru achizitia unei locuinte).

 Tot tinerii sunt cei care achitia facturile si prin noile variante, ma refer la cele online, nu prin intermediul unei casierii. Poate ca acest comportament tine si de educatia pe care cei trecuti de 45-50 de ani nu o au, cea a noilor tehnologii. Adevarul este ca nu te poti astepta ca oamenii care nu stiu sa foloseasca un calculator sa aiba incredere in sisteme de plata electronice, mai ales ca ei nu inteleg ca aceste variante sunt mai sigure decat cele clasice.

Poate ca in curand se vor schimba si aceste obiceiuri. Ramane de vazut.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *