Filarmonica - Balti (8)Presedintele Consiliului Judetean Iasi, dl. Cristian ADOMNITEI, a participat miercuri, 27 august, la manifestarile dedicate sarbatoririi a 23 de ani de la declararea independentei Republicii Moldova. Domnia sa a participat la evenimentele organizate in raioanele Soroca si Soldanesti, fiind invitat de catre Presedintii raioanelor amintite, dl. Victor SAU, respectiv, Alexandru RELITCHI. Ziua s-a incheiat cu un cadou oferit de Consiliul Judetean Iasi locuitorilor din Municipiul Balti: un concert extraordinar al Corului si Orchestrei Filarmonicii „Moldova” Iasi. „Acum 23 de ani, in vremuri tulburi, dar pline de speranta, Republica Moldova, alaturi de alte state, si-a proclamat independenta. Romania a fost prima tara care a recunoscut independenta noului stat. Atunci, moldovenii au vazut cum o lume veche se sfarseste si au fost cuprinsi de temeri pentru ca nu stiau ce va urma. Dupa 23 de ani de greutati si neimpliniri vedem cum astazi apare lumina si Republica Moldova se indreapta spre marea familie europeana. De altfel, la Soroca, Soldanesti sau Balti, ca si la Iasi sau Vinnitsa, de secole a fost Europa. Si aici au fost istoria, cultura si valorile Europei. Doar politic mai ramane ca acest criteriu sa se indeplineasca si Uniunea Europeana sa primeasc cu bratele deschise si Republica Moldova si Ucraina si atunci cu adevarat cel mai de pret castig obtinut in urma cu aproape un sfert de secol, libertatea, va fi cu adevarat pus in valoare. Atunci ne vom putea bucura de sansele pe care le vor avea copiii si nepotii nostri sa traiasca intr-o lume libera, in care sa se poata dezvolta”, a declarat dl. Cristian ADOMNITEI.

 Ziua a inceput cu o vizita in orasul Balti, al doilea ca marime, dupa Balti, din Regiunea de Nord a Republicii Moldova. Primele manifestari au fost cele de depunere de flori la statuia domnitorului Stefan cel Mare si Sfant si la monumentul eroilor moldoveni cazuti in luptele pentru independenta Republicii Moldova. Alaturi de gazde si de oaspeti din Ucraina si Estonia, Presedintele Consiliului Judetean Iasi, a participat la Targul mesterilor populari „La Nistru la margioara”, ulterior asistand la semnarea unui acord de colaborare intre Raionul Soroca si o regiune din Estonia. Vizita in orasul de pe malul Nistrului s-a incheiat cu o vizita la celebra Cetate Soroca, aflata in reconstructie. La manifestari a participat si dl. Serghey TATUSIAK, Presedintele Euroregiunii „Nistru” si totodata fostul Presedinte al Consiliului Regional Vinnitsa.

In ciuda ploii puternice, locuitorii din Soldanesti au ramas intr-un numar pentru a participa la manifestarile speciale organizate in orasul care da si numele raionului. Cu aceasta ocazie, dl. Cristian ADOMNITEI a fost premiat de catre Presedintele Raionului Soldanesti pentru eforturile depuse in vederea intaririi relatiilor din Republica Moldova si Romania si pentru sprijinul adus membrilor intregii Euroregiuni „Siret – Prut – Nistru”. Un premiu special a primit si dl. Serghey TATUSIAK.

Ziua s-a incheiat la Balti, cu un concert in aer liber al Corului si Orchestrei Filarmonicii <<Moldova>>. Aseara, cateva mii de persoane s-au putut bucura de cel de-al treilea concert al Filarmonicii iesene la Balti. Fata de editiile precedente concertul de ieri s-a desfasurat in aer liber, fiind un real succes. Dl. Valentin DONI, Dirijorul Orchestrei, dl. Doru MORARIU, Dirijorul Corului, si minunatii artisti ai Filarmonicii conduse de catre Directorul Bujor PRELIPCEAN au delectat publicul timp de 2 ore. Multumiri speciale au fost aduse dl. Octavian MAHU, Primar interimar al Municipiului Balti, pentru ajutorul oferit la buna desfasurare a evenimentului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *