muzeul de istorie naturala iasiInfiintat la data de 4 februarie 1834 la initiativa unui grup restrans de membri ai Societatii de Medici si Naturalisti din Iasi, Muzeul de Istorie Naturala Iasi este primul muzeu de acest gen din tara. Unii au afirmat ca este primul muzeu infiintat pe teritoriul Tarilor Romane. Batalia pentru primul muzeu deschis oficial pe teritoriu romansc se da intre Muzeul de Istorie Naturala din Iasi (1834) si Muzeul Brukenthal, deschis publicului in 1817 dupa ce urmasii lui Samuel von Brukenthal au murit, iar colectiile acestora au ramas in posesiunea Bisericii Evanghelice care au deschis Palatului publicului. Diferenta care inclina balanta in favoarea institutiei din Iasi este ca la infiintare Brukenthalul era o colectie (pinoteca si cabinet de stampe, biblioteca si colectie numismatica), pe cand Muzeul de Istorie Naturala a fost infiintat si a functionat inca de la inceput ca muzeu.

Inca de la infiintare scopul Muzeului de Istorie Nationala Iasi a fost de a prezenta iesenilor „bogatiile pamantene si subpamantene ale Moldovei, precum si curiozitati din alte parti ale lumii”.

Din cele peste 350.000 de exponate din colectiile Muzeului, un interes aparte il prezinta colectiile de cuiburi si oua, unica in tara. Cea mai veche piesa aflata in colectiile muzeului este elefantul indian, care a fost cumparat in anul 1835 de catre domnitorul Grigore Mihail Sturdza si adus la palat, fiind ulterior donat muzeului.

Din luna mai 2013 Muzeul de Istorie Naturala din Iasi este inchis publicului pe perioada nedeterminata pentru ca se fac demersurile (expertiza tehnica) pentru consolidare.

Rolul Muzeului in modernizarea Romaniei

Tot din seria „Stiati ca…”: in cladirea ce adaposteste Muzeul, in una din sali, in noaptea de 3/15 ianuarie 1859 deputatii din Partida Nationala au hotarat candidatura colonelului Alexandru Ioan Cuza la domnia Moldovei, ceea ce a dus practic la Unirea Principatelor.

Poate te interesează cartea „Iașii de odinioară”  (transportul este gratuit)

  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *