Urbanizarea a pus mereu probleme oamenilor. Ma uit uneori pe internet la cazuri din marile aglomeratii urbane, cum ar fi cele din Mexic sau unele orase americane si nu pot sa nu ma ingrozesc la problemele cu care se confrunta oamenii de acolo, de la lipsa canalizarilor, la periclitarea resurselor de apa. Stiu ca m-a ingrozit stirea cum ca o mare metropola americana risca sa ramana fara apa in mai putin de doi ani de zile pentru ca acumularea de apa este sub nivelul ei de functionare. Si solutii nu prea sunt. Adica avem apa cat cuprinde in zonele arctice, dar avem o lipsa majora pe continetul american. Sau cele doua Americi: avem Amazonul in Sud, dar retelele de apa din Nord nu mai fac fata la cresterea continua a populatiei.

Probleme de acest fel au fost si in Romania. Oamenii s-au asezat, din cele mai vechi timpuri, in apropierea unor cursuri de apa, de obicei curgatoare. Ceea ce era suficient pentru nevoile oamenilor de atunci. Intre timp oamenii s-au inmultit, conditiile de trai fiind mai bune, mortalitatea infantila a scazut. Locuintele s-au transformat, s-au inmultit, triburile s-au transformat in sate, satele in targuri, targurile in orase, orasele in metropole si asa mai departe. In Romania medicilor, o carte monument aparuta la editura Humanitas, apar multe dintre problemele cu care s-a confruntat societatea romaneasca, urmari ale modernizarii sau, din contra, a ruralizarii care parea sa nu mai inceteze. De la traiul in bordeie, la reticienta romanilor de a merge la medic, toate au fost probleme ale societatii si inca la inceput de secol XIX, nu din urma cu cinci secole, cum s-ar crede.

O problema era si atunci, problema persista si acum. Cel putin in sate si la periferiile oraselor. Se construieste mult si uneori fara cap. Uneori intervin probleme la bransarea la retelele de gaz si electricitate, alteori la utilitati. Dar e doar pe jumatate o problema. In cazul utilitatilor, oricine poate sapa o fantana si isi poate instala hidrofor, isi poate sapa o fosa septica si sa apeleze, ori de cate ori este nevoie la vidanja care se ocupa si de servicii de desfundari canalizare in Bucuresti

. Oferta este variata si preturile sunt pe masura. Masinile care se ocupa de vidanajare sunt bine dotate, au capacitate chiar si de 7 metri cubi de apa reziduala; pot fi folosite si pentru desfundat si curatat canalizari cu instalatie de inalta presiune (adica de pana la 200 de bari).  Pe langa asta, firmele se ocupa, nu doar de servicii de vidanjare, desfundari si curatari canalizare, ci pot fi apelate si la alte nevoi, in functie de nevoile clientilor sau ale unei mici comunitati(cum ar fi oamenii de la perfiferia unui oras, locuitorii unui cartier sau cei dintr-un sat): stropire spatii verzi, spalare spatii si incinte betonare, spalari piscine, decolmatari si denisipari.

Asta pentru ca in functie de nevoile oamenilor apar si serviciile care sa rezolve respectivele nevoi. Nu mai traim in secolul XV, traim in secolul XXI si putem rezolva orice probleme apar. De aceea, cand avem dubii in legatura cu mutatul intr-un cartier sau intr-un sat din apropierea unui oras, lipsa unor servicii oferite de municipalitate sau de catre stat poate fi usor suplinita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *