noua pista a aeroportului international iasiLa doua luni dupa ce Comisia Europeana a comunicat admisibilitatea cererii de finantare depuse pentru dezvoltarea si modernizarea Aeroportului International Iasi, conducerea Ministerului Transporturilor a semnat ordinul privind aprobarea depunerii cererilor de rambursare de catre Aeroportul International Iasi. „Ma bucur ca, in sfarsit, situatia a fost inteleasa la nivelul Ministerului Transporturilor si ca singurul document care ne lipsea pentru a putea incepe decontarea fondurilor europene a fost semnat. Prin aceasta finantare europeana, Judetul Iasi isi recupereaza banii alocati pentru Aeroportul International Iasi. Acei bani vor fi utilizati, in primul rand, pentru reabilitarea drumurilor judetene. Aeroportul modernizat nu inseamna beneficii doar pentru Judetul Iasi, ci pentru intreaga Regiune de Nord-Est. Este pasul care va duce la atragerea de investitori, crearea de noi locuri de munca si cresterea bunastarii intregii comunitati. Sper ca prin realizarea acestui proiect si a schimbarilor benefice care se vor intampla in viata noastra sa renasca speranta si increderea”, a declarat Cristian Adomnitei, Presedintele Consiliului Judetean Iasi.

Totodata, Marius Bodea, Presedintele Consiliului de Administratie al Aeroportului International Iasi, considera ca obtinerea fondurilor europene va face ca aerogara ieseana sa se transforme intr-un aeroport regional modern. „Acum se vad primele roade ale muncii noastre de doi ani. Din acest moment, drumul Iasului va fi deschis catre prosperitate. Este cel mai frumos si mai important proiect pentru Iasi, pentru ca un nou Aeroport, cu pista noua, cu un terminal nou si cu o parcare pentru avioane noua, inseamna cu adevarat deschiderea Judetului Iasi”, a afirmat Marius Bodea.

In luna decembrie a anului trecut Consiliul Judetean Iasi a depus o cerere de finantare europeana pentru dezvoltarea si modernizarea Aeroportului International Iasi. Proiectul are o valoare totala de 56,7 milioane euro, obiectivele majore propuse a fi realizate fiind proiectarea si executia lucrarilor pentru realizarea suprafetelor de miscare aferente unei piste noi, cu lungimea de 2.400 metri (contract aflat in derulare), extinderea suplimentara a platformei parcare aeronave si constructia unui nou terminal de pasageri, de trei ori mai mare decat cel existent.

In luna feburarie a acestui an, proiectul a fost declarat eligibil de catre Autoritatea de Management a Programului Operational Sectorial – Transport (AM POS-T). La sfarsitul lunii mai, AM POS-T a trimis la Bruxelles aplicatia Aeroportului International Iasi. La mai putin de 24 de ore dupa ce a fost transmisa de AM POS-T la Bruxelles, Comisia Europeana a comunicat admisibilitatea cererii de finantare depuse pentru dezvoltarea si modernizarea Aeroportului International Iasi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *