Sandalele si fluturii tropicali

Posted on

Anul acesta credeam ca nu va mai veni toamna: a fost o vara lunga si calduroasa, cu perioade lungi de seceta, iar luna septembrie inceput cu temperaturi de 30 de grade Celsius. Si acum o saptamana inevitabilul s-a produs: dupa un weekend cu temperaturi medii de 25 de grade, a venit ziua de luni cu temperaturi scazute (10-15 grade ziua, temperaturi sub 5 grade noaptea, ninsori in Muntii Fagaras si in Muntii Bucegi). Trecerea de la cald la frig s-a facut repede, astfel incat temperaturile de afara s-au resimtit puternic in oasele noastre, de parca ar fi fost luna noiembrie. Dar vremea este capricioasa, astfel ca temperaturile au reinceput sa urce si se pare ca vom avea o toamna lunga si frumoasa.

Si chiar daca pare inceput de iunie afara, trebuie sa ne reamintim ca e deja luna octombrie. Si ma gandesc la vechea zicala ca omul gospodar isi face vara sanie si iarna caruta. Nu e vorba despre nicio contradictie, ci despre anticipare: vara iti pregatesti sania ca sa nu te ia iarna pe nepregatite, iar iarna te pregatesti pentru vara. E vorba de inteligenta, de intuitie aici. Asa ma gandesc si eu: daca e toamna, e cazul sa ne gandim la garderoba pentru primavara. Pentru va vaa a trecut, au inceput reducerile de pret si lichidarile de stoc pentru articolele vestimentare din sezonul ce tocmai a trecut. Acum poti cumpara sandale din pielea naturala la preturi ce depasesc cu putin 100 de lei, preturi ce palesc pe langa cele avute in timpul sezonului estival.

Si pentru ca am adus aminte de sandale, trebuie sa impartasesc o experienta traita recent.

Spuneam de weekend-ul despre care credeam ca va fi ultimul calduros din septembrie, cel dupa care s-a racit brusc vremea. In weekend-ul respectiv am fost in Bucuresti. Am ajuns sambata dupa-amiaza, seara am avut o petrecere privata la care a trebuit sa participam, iar duminica seara urma sa mergem la un alt eveniment, cu poezie de data aceasta (desi si petrecerea privata s-a dovedit a fi o noapte a poeziei si muzicii). Dupa petrecerea reusita de sambata, duminica ne-am trezit de dimineata. Gazdele noastre inca dormeau. Ne-am prefacut ca suntem la noi acasa, ne-am facut si am baut cafeaua, am avut discutiile matinale obisnuite, dar prietenii nostri nu dadeau semne ca vor sa se trezeasca. Iar noi nu ne doream sa pierdem ziua pana la evenimentul ce avea loc seara. Asa ca ne-am imbracat, am scris un biletele si am pornit la drum. Doua locuri am fi vrut sa vizitam: Muzeul de Istorie Naturala „Grigore Antipa” si Cimitirul Bellu. La Muzeul Antipa am ajuns dupa ce-am luat metroul si am mai mers putin pe jos. Surpriza a fost ca in acea duminica sa fie ultima zi a unei expozitii cu fluturi tropicali vii. Si chiar daca noi eram interesati de diorame, de scheletele mamutilor si de animalele exotice impaiate, am facut o paranteza in program si am vizitat si expozitia. Ne-am bucuat enorm noi, adultii, de prezenta fluturilor multicolori si imensi, de copiii de acolo nici nu are rost sa mai explic cat de fericiti erau. Ideea e urmatoarea: daca stateai nemiscat aveai toate sansele ca fluturii sa se aseze pe tine. Unul dintre ei a fost ceva mai „sinucigas” si s-a indragostit de o pereche de sandale. Dovada? E mai jos:

fluturi-pe-sandale

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *