servicii de publicitateParca am trai intr-o epoca a fatalitatii: presa scrisa a murit, cartea a murit, SEO a murit, poezia a murit, televiziunea a murit … tot ce este in jurul nostru moare. Dar nu stiu cum se face ca desi a fost declarata moarta, periodic apar noi proiecte in presa, din cand in cand se mai deschide cate o televiziune, dar nu se inchide niciune, carti inca se tiparesc in Romania in numar foarte mare (intr-adevar, in tiraje mici). Poate pentru ca ele nu au murit, ci sunt intr-o continua transformare.

SEO nu are cum sa moara (fie ca ne referim la Search Engine Optimization sau la Subject Experience Optimization): atat timp cat oamenii nu stiu cum sa tasteze direct adresa unui site atunci cand au nevoie de informatii si apeleaza la motoarele de cautare, SEO nu are cum sa moara.

Se tot spune ca si firmele care ofera productie publicitara sunt pe moarte. Nici aceasta afirmatie nu are cum  sa fie adevarata, dar publicitatea a fost inteleasa prost si nu doar de catre populatie, ci si de multi dintre cei ce se vor antreprenori. Multi cred ca publicitatea trebuie sa iti faci doar atunci cand ai o firma mica, la inceput de drum sau cand afacerile nu iti merg bine. In ambele cazuri iti doresti promovare ieftina si eficienta. Cand incepi sa ai clienti deja iti spui ca nu te mai intereseaza publicitatea, ca ai clientela ta. Dar clientii nu sunt vesnici, iar promovarea nu ti-o faci doar pentru a castiga clienti.

Nu trebuie sa te promovezi doar atunci cand esti in gaura, ci si atunci cand afacerile incep sa iti meraga. Nu trebuie sa fii doar o firma care are nevoie de clienti, trebuie sa fii o firma vizibila, sa devii cea mai buna pe segmentul tau. Daca ar fi sa ne luam dupa mentalitatea amintita mai sus (am clientela mea, nu am nevoie de publicitate), ajungi sa te intrebi: marile brand-uri de ce se mai promoveaza? De ce vezi peste tot reclame la Coca Cola sau de ce atunci cand iti deschizi mail-ul de la Yahoo, periodic vezi si reclame catre Facebook? Pentru ca este vorba de mentalitatea corporate: trebuie sa fii vizibil, oamenii sa nu uite de tine, sa vada ca esti puternic, ca ai acaparat piata si toata lumea are incredere in tine.

Din punctul asta de vedere, aici pierde piata din Romania: in productia publicitara avem oameni tineri care ofera servicii de calitate, dar piata inca nu le-a inteles rolul. Si nu este singurul domeniu in care se intampla asta. Din pacate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *