Si vrei sa iti deschizi propria firma?

Posted on

Citesti des pe net povesti de succes ale unor tineri care si-au ridicat imperii pornind de la zero? Nu-i asa ca iti vine sa renunti la job-ul tau cel de toate zilele si sa incerci sa devii si tu un antreprenor de succes? Problema este ca, cel mai des, povestile de succes ale unor tineri sunt doar povesti, mult departate de realitate.  Daca ar fi atat de simplu sa pui pe picioare o afacere, toata lumea ar fi plina de afaceristi si ar exista mai putini muncitori. Dar realitatea este alta. Nu este destul sa ai o idee, desi cel mai des ideea este cea care iti aduce succesul. Vorbeam zilele trecute la un ceai cu un business angels (o persoana care dispune de lichiditati si care este dispus sa finanteze sau sa consilieze alte firme). Si imi spunea tipul ca foarte multi cunoscuti ii spun „daca as avea bani, as face cea mai tare afacere”. Iar el ii ia cu binisorul si le zice: „bun, eu iti dau, cat ai nevoie, 1 milion de euro pentru afacerea ta. Tu imi dai inapoi suma in cinci ani, in cinci rate egale, plus 100.000 de euro anual dobanda. Ce idee de afacere ai?”. Iar atunci interlocutorul incepe sa se balbaie. Pentru ca este usor sa spui ca nu faci o afacere cand nu ai bani, dar nu totul sta in bani.

Sunt mai mult de trei ani de cand ma gandesc si eu la asta. Si incep sa fac calcule, am mai multe planuri de afacere. Ma gandesc la primii bani, cei mai putini, pe care trebuie sa ii dau pentru infiintarea unei firme, apoi chiria luna, platile lunare catre o firma contabilitate, taxele si impozitele pe care trebuie sa le platesc, preturile pe care le pun astfel incat sa imi ramana profit dupa ce imi achit furnizorii si darile catre stat, cheltuielile neprevazute, cum sa ma extind si cu alta gama de produse, cum sa mai angajaez pe cineva… Sunt multi factori. Si toti acesti factori ma fac sa ma tot gandesc inainte sa ma pun pe treaba. E comod sa mergi opt ore la munca si sa iti iei in fiecare luna salariul, dar cand ai propria ta afacere nu mai este atat de simplu: vinzi ai bani, nu vinzi nu ai bani. Iti faci reclama si iti cauti clientii inseamna ca ai vanzare. Dar sunt luni bune si luni mai putin bune. Ce te faci cand nu ai lichiditati in firma, dar cheltuieli tot sunt. Sau cand trebuie sa iti platesti ratele dar nu ai incasari la firma. Sau faptul ca nu poti scoate cand vrei bani din firma, ci doar din salariu si din dividente (dar pentru asta trebuie sa faci estimari din timp)?

Nu e simplu sa fii antreprenor, nu e totul doar o poveste de succes citata pe un site sau intr-o revista.

Cum te poate ajuta o firma de contabilitate

Luati legatura cu niste consultanti, apelati, inainte de a incepe o afacere, la o firma de contabilitate.

O firma de contabilitate buna este una care iti ofera mai multe servicii:
– raportari lunare sau trimestriale sau semitrimestriale sau anuale
– asistenta privind completarea documentelor primare sua justificative
– raport lunar de activitate
– expertize contabile si opinii specializare
– consultanta in vederea optimizarii si minimizarii taxelor si impozitelor catre stat
– calculul obligatiilor de plata
– reglarea situatiei pe platitor la ANAF
– rapoarte si opinii de specialitate
– expertize specializate

Odata ce ti se explica toate aceste lucruri, vei avea o idee mai buna asupra a ceea ce vrei sa faci. Este frumos sa visam, visele ne tin in viata, dar cel mai bine este sa visam realist, sa visam intr-o lume reala, in care nu totul este roz, ci in care trebuie sa descoperi griul imbinand nuantele de negru inchis cu cele de alb spalacit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *