Mi-aduc aminte ca acum cativa ani citeam ca fondatorul companiei medicale Merk, unul dintre cei mai mari jucatori mondiali pe piata farmaceutica spera ca in viitor oamenii sa cumpere medicamente cum se cumpara acum gume de mestecat. Ani de zile nu am dat importanta acestei povesti. Dar tot mai des vad in jurul meu diferite cazuri medicale revoltatoare. Si nu ma refer doar la cazurile care tin prima pagina a ziarelor si breaking news-urile televiziunilor. Sistemul medical nu este perfect. Acum doua luni mi-am pierdut o saptamana intreaga din concediu pentru a face niste analize care … nu mi-au spus nimic nou. La o analiza de rutina mi-au iesit niste analize nu tocmai bune, motiv pentru ca medicul de familie mi-a recomandat analize amanuntite. Si o saptamana am tot incercat sa le fac. Si pentru ca era pentru prima data in 6 ani de contributii la asigurarile medicale si sociale, am tinut sa le fac pe baza acestor asigurari. Totul bun si frumos, doar ca dupa o saptamana mi se spune ca nu au reusit sa aflu ce am si ca imi trebuie alte seturi de analize, dar de data aceasta platite. Si atunci am renuntat. Si am incercat sa ajung la cauza pentru a trata efectul, motiv pentru ca mi-am schimbat regimul alimentar si am inceput sa mananc mai sanatos. In toamna voi reface analizele initiale si-s sigur ca vor fi mai bune.

Malpraxis sau profit?

De ce spun toate acestea? Pentru ca sistemul medical este tot mai mult o industrie si tot mai putin un serviciu in slujba cetateanului. E imposibil sa vii de la medic fara o reteta medicala. Fiecare are de castigat: si medicul pentru ca trebuie sa revii la el si companiile farmaceutice pentru ca ajungem sa luam pastile in loc de orice. Adica: de ce sa cumparam alimente proaspete de la tarani, cand putem lua o tableta de vitamine sintetice din farmacie? Mi-e groaza de ce se va intampla in viitor. Globalizarea ne strica stilul de viata si cel alimentar. Stilul alimentar ne deregleaza sanatatea. Si uite asa intram intr-un cerc vicios.

„Inventarea” unor noi boli doar de dragul profitului

Si am un caz in familie cand din cauza unei interventii minore facute gresit au inceput probleme de sanatate mai mari. Si totul pentru profitul unui stomatolog care incerca sa lungeasca o lucrare simpla cat mai mult. Acum toti medicii stomatologi si ortodonti vin cu solutii costisitoare. Dar nimeni nu pune intrebari suplimentare. Adica toti vobesc de parodontoza, dar nimeni nu intraba de deficitul de vitamina C. Practic spunem parodontoza cand este vorba de o forma de scorbut. Problema este ca scorbutul se trateaza relativ usor, prin administrarea de vitamina C, pe cand parodontoza presupune zeci de intervenii complexe si costisitoare. Nimeni nu iti va spune solutia cea mai ieftina si cea mai buna pentru tine. Toti vor spune solutia cea mai convenabila pentru ei.

Solutia

Si da, persoana din familie care a patit-o din cauza unei erori medicale se gandeste sa mearga la specialisti pentru a o da in judecata pe doctorita pentru malpraxis. Dar stii cazuri de malpraxi nu ezita sa consulti urmatoare pagina: http://haratau.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *