Solutii pentru siguranta

Posted on

videointerfonBlocul in care locuiesc, asemeni si zonei, nu este cunoscut ca fiind unul plin  de oameni minunati, doctori si profesori, macar platitori la timp ai facturilor de la intretinere si utilitati. Se intelege: zona este rau famata, a fel si blocurile si oamenii care traiesc in ele – mai putin 50% dintre ei, chiriasi ca si mine. Exceptand cei 50%, in zona mea locuiesc cativa interlopi, multi contrabandisti de tigari si alcool, someri, betivi si alte exemplare minunate din societatea romaneasca. La blocuri nu exista nici macar interfoane, ce sa mai spun de videointerfoane. Intra cine vrea, cand vrea, nu are nimeni o treaba. Si se inampla: de la chestiuni minore (dar deranjante) cum ar fi furatul presului de la usa, la boschetarii care intra si isi fac nevoile pe scara blocului, ba chiar si altele mai grave (in vara s-au inregistrat 2 violuri).

Toata lumea da din umeri si se spune ca nu sunt solutii. Ba chiar in cazul unor incidente, administratia blocului si politia de proximitate ne spune sa stam fara griji ca se vede tot datorita instalarii unei camere de supraveghere pe un hotel aflat in apropiere. Este minciuna vanduta de organele de lege! Dar nu s-au trezit iubitii de la administratia blocurilor, care in fiecare luna inventeaza cheltuieli neprevazute pentru a mai baga niste bani in buzunar, nu s-au trezit sa puna un afis: ”Dragi locatari, in data de …. sunteti asteptati la o sedinta comuna pentru a lua masuri in legatura cu siguranta noastra si a copiilor nostri. La sedinta va participa si un reprezentant al legii”. Nu domnule, nu ai sa vezi asa ceva! La noi anunturile sunt de genul: ”Dragi locatari ai acestui bloc. Intrucat in ziua de… s-a spart o teava de la subsolul blocului, s-au pierdut 200 metri cubi de apa. Din aceasta cauza, luna viitoare veti avea de platit cu 10 lei in plus la asociatie.”

S-a ajuns la situatia asta din cauza locatarilor si a modului lor de viata. In alte blocuri, unde sunt altfel de oameni, s-a facut scandal, iar la cererea locatarilor, s-au montat video interfoane si camere de supraveghere la fiecare etaj. Astfel, nu au mai intrat toate persoanele in bloc (nici macar cei care vin cu un brat de pliante si le arunca la intrarea in bloc, nici nu se chinuie sa le lase in spatiile special amenajate) si cel mai important: locuitorii sunt mai in siguranta, nu s-au inregistrat niciun fel de incidente. Dar, cum spuneam, asta tine si de locatari, iar in zona in care stau nu prea ai cu cine vorbi. Mare diferenta intre boschetarii care vin sa isi faca treburile pe scara blocului si vecinii beti care fac acelasi lucru, nu este.

Si au fost cazuri (cele 2 violuri din vara, ramase nesolutionate) care ar fi putut fi evitate daca existau cateva masuri minime de siguranta. Este important sa stii ca poti intra sau iesi din bloc fara sa stai cu privirea in spate sa vezi daca te urmareste cineva care iti vrea raul. Chiar daca s-ar intampla ceva, macar ar fi niste camere care sa suprinda imaginile si sa ajute la prinderea faptasilor. In plus, stiind ca locul este supravegheta, de frica de a nu fi prins nu s-ar intampla multe lucruri.

  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *