patul de vis2008 a fost anul in care a trebuit sa parasesc confortul casei in care am crescut. Terminasem liceul, am intrat la facultate, casa mea se muta la peste 120 de kilometri distanta. Acum distanta s-a mai marit cu peste 350 de kilometri, ajungand undeva la 500 de kilometri. Nu cred ca am avut vreodata probleme cu adaptarea. Mai ales ca dupa 2008 casa nu mai era acasa, ci locul primitor unde ma puteam odihni. Casa era patul primitor. Si am schmbat multe paturi din 2008 pana acum. De la patul meu de acasa, la cel din primul camin unde am fost cazat, la paturile unde am dormit in al doilea an de facultate cand nu am prins cazare la camin si am stat pe blat jumatate de an, ca apoi sa prind cazare. Am prins cazare si pe vara, apoi din nou in toamna si iar in vara, si iar in toamna. Mereu alt camin, mereu al pat. Uneori apartament, alteori garsoniera, apoi alt apartament. Bine ca nu am probleme cu somnul, ca nu sunt atasat, ca altii, de patul fizic. As putea spune ca patul era unul metafizic, sa fiu poetic, dar as minti. Somnul nu mi-era alinat de pat, nici de poezie, ci de hainele de pe mine si de lenjeriile care erau pe pat.

Somnul este mai lin intr-un pat cu asternuturi curate. Sa fie lenjerii de calitate in care sa nu transpiri, care sa nu iti lase urmele cutelor pe fata dimineata, casa sa iti tina cald, dar sa nu te supraincalzeasca si, cel mai important, sa fie lenjerii pat accesibile. Pentru a te odihni bine trebuie sa adormi bine. La fel ca sa si te trezesti bine dispus. Exste exact ca in facultate: care este prima solutie pentru a trece cu bine un examen? sa te prezinti la acel examen. La fel este si cu odihna: ca sa te odihnesti trebuie sa dormi, iar ca sa dormi trebuie sa fii in mediul tau.  Chiar si atunci cand esti singur sau cand dormi singur in pat, pernele bune, pilota confortabila si lenjeriile de calitate de pot ajuta sa te simti ca in bratele cuiva.

Si repet: foarte importanta este curatenia. Luam o situatie ipotetica: esti un tanar care iese in oras sa se distreze. Te duci intr-un club, iti comanzi ceva de baut, te incalzesti, intri pe ringul de dans; faci ochi dulci unor domnisoare, ajungi sa dansezi tot mai mult cu una singura, ii oferi ceva de baut, deveniti intimi, va sarutati. Cand sa plecati, ea te ea de mana, urcati in taxi si va indreptati spre locuinta ei. Totul este bun pana aici, un scenariu care convine multora. Va opriti in bucatarie, mai schimbati cateva vorbe, fumati o tigara, va mai puneti un pahar de baut, apoi continuati sa fiti tandri si va indreptati spre dormitor. Te apropii de ea si o inghesuiesti spre pat. Te intinzi peste ea si simti ca ceva este in neregula. Te gandesti ca este de la tine, ca ai transpirat cat ai dansat. Dar nu e vorba despre asta. Incerci sa iti iei mintea de la asta. Continui sa o saruti, dar la un moment dat iti dai seama ca asternuturile de pe pat sunt imbacsite, au un miros greu de suportat. Ce faci pe urma? Continui ce ai inceput sau incerci sa gasesti o scuza, un pretext pentru a pleca de acolo? De aceea e important sa fii atent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *