piata munciiCred ca unul dintre lucrurile pe care le regret este in legatura cu cariera pe care am decis sa o urmez sau, mai bine zis, cu studiile pe care le-am urmat pentru a ajunge la un moment dat la o cariera. In ziua de azi, cand toti suntem absolventi de licee si universitati cu profil teoretic, pentru ca „nu este cool” sa urmezi cursurile unei scoli tehnice, resimtim tot mai acut lipsa meseriasilor. 

Si, cu trecerea timpului, ajungi la un soi de invidie: colegii care nu s-au tinut de scoala (in sensul ca aveau note mediocre sau sub-mediocre) au ajuns sa aiba job-uri bine platite in domenii in care chiar fac ceva.  Si observi acest lucru cand ti se strica ceva in casa (sa zicem ceva legat de instalatia electrica) si nu stii la cine sa apelezi si, din cautari pe net sau din recomandari, ajungi la un meserias, la un inginer electric. Acea persoana oricum are salariul frumusel, dar isi rotunjeste bine veniturile reparand diferite defectiuni la persoane fizice sau societati. Cel putin asa vad lucrurile dupa ce eu insumi am apelat la un electrician, angajat full time la o societate mare si care, in timpul liber, presa pentru altii. Pentru o lucrare minora, ce nu a necesitat nici macar o ora, l-am platit cu suma pe care eu o castig la serviciu in 2 zile.

Teoretic nu ar trebui sa ma gandesc la asta cu niciun soi de invidie: taica-miu, mecanic auto de meserie, mi-a explicat ca e buna cartea, dar e si mai bine sa stii sa faci un lucru pentru ca meseriasii si nu sunt multi si sunt foarte cautati El insusi, in afara serviciului, era chemat de diferiti indivizi sa repare piese de utilaje sau orice alte probleme se nimereau la masinile de mare tonaj.

Ba mai mult, prin clasa a VII-a, cand mergeam la bunici, am dat peste un nene care m-a intrebat la ce profil vreau sa dau la liceu. Cand a aflat ca vreau sa urmez liceul la o clasa profil filologie, mi-a sugerat sa ma mai gandesc, sa urmez ceva real, matematica-informatica, spre exemplu, apoi sa dau la o universitatea tehnica, sa ma fac inginer intr-un domeniu. Nu l-am ascultat si acum parca imi pare rau

O perioada, cat inca urmat cursurile facultatii, faceam ceea ce imi placea: era student full time si part time lucram in domeniul care ma atragea. Situatia s-a schimbat intre timp, la munca nu mai fac ceea ce am invatat in scoala, ci ceea ce am invatat pe parcurs, iar satisfactia a scazut. Iar odata cu ea si motivatia. Acum imi dau seama ca este dificil sa inveti ceea ce iti place, sa lucrezi pe domeniul dorit si sa ai si venituri decente. Indicat ar fi inainte sa urmezi niste studii sa faci si un mic research sa vezi daca are cautare si piata muncii cauta acea specializare.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *