Succesul unei afaceri

Posted on

succesul unei afaceriNu o data mi-am exprimat dorinta de a fi propriul meu angajat. Cred ca e ceva inscris in genele oamenilor visatori si cu idei. Mi-am dat seama ca nu se poate trai din scris (scrisul literar, la el ma refer), de aceea am incercat sa ma orientez catre alte directii. In urma cu fix un an eram sigur ca era o chestiune de timp pana voi avea propria firma si alte griji pe cap. Aveam totul pus pe hartie, discutasem despre sediul social, vorbisem cu cativa oameni pentru ajutor, aveam banii pusi deoparte pentru capitalul social si cheltuielile initiale. Am gasit si o firma care sa ma ajute cu contabilitatea, avand oferte pentru startup-uri. Totul parea sa mearga in linie dreapta. Pana si CEO-ul firmei la care lucram incepuse sa se comporte altfel cu mine, intuind intentiile mele de viitor. Lucram tot mai mult la mica mea retea de bloguri si site-uri, aveam in plan deschiderea altora, purtam discutii importante cu cativa sponsori, aveam si cativa clienti pentru partea de agentie de monitorizare a presei online. Nu imi pot da seama acum cand si cum s-au ruinat toate.

Cel putin acum nu imi pare rau, mi-am dat seama ca imi lipsea ceea ce era cel mai important: experienta. Idei aveam si e posibil sa fi fost ok primele cateva luni sau poate chiar primul an de „afacerist in devenire”. Imi mai era groaza de fiscalitatea excesiva practicata de autoritatile noastre. Dar lucram deja la proiecte pentru startup-uri si SRL-D-uri, aveam prieteni la firme de consultanta care sa ma ajute sa fac proiectele cat mai bune astfel incat sa reusesc sa si castig din proiecte. Dar repet, aveam ideile, eram un visator, unul fara experienta. Si nu cred ca am fost dispus sa imi asum riscul de a nu avea un venit stabil pentru o perioada de timp. Cheia succesului in afaceri este reprezentata de capacitatea de a-ti asuma riscurile si de a castiga, de a face pariurile bune. Or, eu nu am fost un parior prea bun, dar am avut norocul  de partea mea la ceea se sunt denumite generic „jocuri de noroc”. Dar nici asta nu era destul.  Apoi, ca sa supravietuiesti, trebuie sa ai multe cunostinte.Si asta doare: intr-o democratie, intr-o societate capitalista inca se pune mare accent pe cine cunosti si nu pe ceea ce cunosti, stii sau faci.

Si tot mai cred ca am procedat bine ca m-am retras. Poate intr-un viitor nu foarte indepartat lucrurile se vor normalizare, iar statul va intelege ca e mai bine sa ajuti un tanar care creeaza cateva locuri de munca, decat sa il tii pe tusa, fara a fi platitor de taxe si impozite. Si da, asta e o mare problema: e exact ca in economie: inca nu se intelege ca rulajul conteaza enorm de mult, ca e mai bine (ca exemplu) sa incasezi cate 100 de lei de la 10 mici angajatori, decat sa incasezi 500 de lei de la unul singur. Pentru ca 1000 de lei inseamna mai mult decat 500. Dar unii inca nu inteleg asta. Si asta e unul dintre secretele unei afaceri de succes.

Pe curand!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *