teatrul luceafarul iasi stagiunea 2013Numar record de spectatori: peste 52.500 * peste 4000, in strainatate* cinci premiere, din care doua, coproductii internationale* peste 400 de reprezentatii la sediu, in turneu si in festivaluri* un eveniment international unic in tara – Festivalul International de Teatru pentru Publicul Tinar (FITPT), editia a VI-a (peste 300 de oameni de teatru din 10 tari)* unul dintre primele festivaluri de teatru scolar din tara “Hai la teatru!”, cu un numar record de participanti* turneu in Italia, in regiunea Milano si Trieste* Printul fericit, singurul spectacol al unei trupe stabile din jumatatea estica a tarii selectat la Festivalul International de Teatru Sibiu (FITS), in elita teatrului mondial* articole laudative in cele mai importante publicatii de specialitate, culturale, cotidiane, in mediul online, televiziune si radio.

Stagiunea 2013-2014 a insemnat pentru trupa de la “Luceafarul” zece luni de activitate febrila concretizata intr-o noua serie de reusite profesionale. Lista este lunga si e sustinuta cu cifre si fapte. Peste 52.500 de spectatori de toate virstele au vizionat cele aprox 400 de reprezentatii sustinute la sediu, in turnee si festivaluri din tara si strainatate. Cinci noi titluri, din care doua, coproductii internationale, s-au adaugat pe afisul permanent: Printul fericit dupa Oscar Wilde; Muzicantii din Bremen dupa Fratii Grimm (coproductie cu Centrul Cultural German Iasi); Kajtus, vrajitorul dupa Janusz Korczak (coproductie cu Institutul Cartii Varsovia si Institutul Polonez Bucuresti); Motanul incaltat dupa Charles Perrault; Privighetoarea dupa H.Cr. Andersen.

Festivalul International de Teatru pentru Publicul Tinar (FITPT) este un eveniment unic in tara prin identitate si singura manifestare autentic internationala din intreaga regiune din sfera artelor spectacolului. Editia a VI-a (5-11 octombrie 2013) a adus in Iasul care aspira sa fie Capitala culturala europeana peste 300 de oameni de teatru din Marea Britanie, Olanda, Belgia, Italia, Rusia, Germania, Cehia, Franta, Polonia si Romania, multi dintre ei auzind cu acesata ocazie pentru prima data de urbea noastra. Parteneri importanti si-au atasat logourile pe blazonul FITPT, printre ele UNITER, AFCN, ICR, British Council, Ambasada Regatului Unit al Tarilor de Jos, Institutul Francez, Centrul Ceh, Institutul Polonez, Institutul Italian de Cultura, Centrul Cultural German, autoritatile landului Baden-Wurtemberg, CopyRo, Fundatia Löwendal etc. O puzderie de evenimente plasate sub genericul “Ludic” au oferit, in salile teatrului si spatii neconventionale, reprezentatii teatrale, de ventrilocie, dans contemporan, spectacole-lectura, expozitii, lansari de carte, de DVD-uri, intilniri cu artistii, dezbateri, videomapping etc.

Pentru a VIII-a oara consecutiv, Teatrul “Luceafarul” Iasi a organizat Festivalul “Hai la teatru!” – festival concurs al trupelor din scolile si liceele judetului si orasului Iasi (19-20 martie). Manifestare speciala, una dintre primele din tara, festivalul a atras 53 de trupe de teatru scolar, 76 de coordonatori, 611 elevi care au evoluat in peste 1600 de minute de teatru, adica aproximativ 27 de ore de spectacol.

Dupa ce anul trecut, artistii de la “Luceafarul” au fost ambasadori teatrali ai Romaniei in Spania, acum, la final de mai, inceput de iunie, au itinerat spectacolul Capra cu trei iezi/La capra e i tre capretti dupa Ion Creanga in Nordul Italiei, in regiunea Milano si Trieste (Cassano d`Adda, Treviglio, Padova, Milano, Trieste, Mestre-Venetia). Cu sprijinul reprezentantelor noastre diplomatice si culturale, Teatrul “Luceafarul” a contribuit la “imaginea pozitiva a Romaniei”, cum se precizeaza in Diploma de Excelenta inminata iesenilor la Padova; intr-o scrisoare oficiala de multumire expediata de Consulatul General al Romaniei de la Milano, una dintre referinte remarca “inaltul professionalism al trupei”. Peste 3000 de spectatori italieni si romani au vizionat versiunea scenica a nemuritoarei povesti a lui Ion Creanga, unele dintre spectacole fiind onorate de prezenta oficialitatilor locale italiene (Cassano d`Adda, Treviglio, Padova, Milano).

Printul fericit dupa Oscar Wilde, in regia lui Radu-Alexandru Nica, a fost unicul spectacol al unei trupe stabile din jumatatea estica a Romaniei, selectat la Festivalul International de Teatru Sibiu (FITS), o manifestare de “top 3 european”, alaturi de Avignon si Edinburgh. Performanta a plasat Teatrul “Luceafarul” in elita mondiala a artelor spectacolului, alaturi de participanti din 70 de tari ale lumii. Programat in seara inchiderii FITS, spectacolul s-a jucat cu casa inchisa. O repetitie generala cu public a precedat spectacolul.

Acestea sint doar citeva dintre evenimentele care au facut agenda sezonului nostru 2013-2014. Ele si multe altele au beneficiat de reflectare in Teatrul Azi, Scena.ro, Observatorul cultural, Suplimentul de Cultura, Cultura, Romania Libera, Jurnalul National, Adevarul, Cronica Veche, Ateneu, Cronica, Timpul, Ziarul de Iasi, Evenimentul, altIasi, Ora de Iasi, TVR, TeleM, IasiTvLife, EstTv, Magic Fm, Radio Hit, Radio Iasi etc. Feedback-ul lor si al miilor de spectatori din Iasi, tara si strainatate indica valoarea artistilor nostri si aprecierea de care se bucura programul nostru artistic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *