plan de afacereUneori te saturi de acelasi loc de munca sau de atitudinea sefilor sau colectivului in care lucrezi. Sau poate ca esti din fire un om care nu poate fi decat propriul sau sef. In aceste conditii, trebuie sa iei in serios in calcul punerii pe picioare a propriului business.

Important este sa ai un plan de afacere, macar o idee si ceva ambitie. Apoi te ocupi de forma legala. Pentru inceput ai de ales  intre PFA (persoana fizica autorizata), II (intreprindere individuala) sau SRL (Societate cu Raspundere Limitata). La SRL, daca esti tanar poti opta pentru SRL-D (debutant) . Un SRL-D poate fi infiintat de catre tinerii sub 35 de ani care nu au mai avut anterior alte firme. Una dintre cele principalele facilitati este reprezentata de lipsa taxelor de inregistrare. Dar poti beneficia si de diverse facilitati fiscale (sa nu platesti asigurarile sociale pentru maxim 4 angajati) sau de accesarea unor fonduri guvernamentale nerambursabile de pana la 10.000 de euro.

Apoi, intre PFA si II aproape ca nu exista diferente, mai ales ca nu pot avea angajati. Costurile de infiintare sunt mai mici si se realizeaza mai usor decat in cazul un SRL si nu este necesar un capital social. Intretinerea unui PFA sau II este mai simpla deoarece contabilitatea se tine in partida simpla. Dar o problema in acest sens este ca pentru eventualele datorii neplatite in urma unor contracte, pot fi executate bunurile personale, in timp ce in cazul unui SRL sunt executate bunurile firmei. Un alt dezavanataj in cazul unui PFA este ca trebuiesc platite contributiile sociale la fel ca un salariat, dar si faptul ca iti trebuie o anumita pregatire pentru infiintarea unui PFA, ceea ce nu se aplica si in cazul unui SRL. 

Cat platim la stat

Indiferent ca este vorba despre PFA sau SRL, impozitul pe profit este de 16%. Dar in cazul unui SRL, daca este inclus la categoria microintreprindere, poti opta pentru plata a 3% din cifra de afaceri. LA PFA, in functie de domeniu (mai ales in cele tehnice) pot exista norme de impozitate, stabilite de autoritatile fiscale din fiecare judet.

Impozite SRL

– 16% pe profit; –

– 16% pe dividende, la distribuire.

Impozite SRL microintreprindere

– 3% pe venit;

– 16% pe dividende, la distribuire.

Taxe si impozite PFA

– 16% pe venitul net realizat;
– 5,5% din venitul brut – contributia la sanatate;
– 31,3% din venitul lunar asigurat.

Contributii angajator

– Pensie – 20,8% pentru conditii normale de munca;
– Sanatate – 5,2%;
– Concedii si indemnizaţii – 0,85%;
– Somaj – 0,5%;
– Accidente de munca si boli profesionale – 0,15%-0,85%;
– Fond garantare plata creantelor salariale: 0,25% din fondul de salarii.

Analizati datele de mai sus, apoi luati deciziile care va convin cel mai mult.

  • Cine este interesat sa isi deschida un SRL, PFA sau ONG, ii recomand sa acceseze aplicatia gratuita disponibila la adresa http://www.smartapp.ro. Toata procedura este structurata foarte simplu, putandu-se descarca rapid toate formularele auto-completate care trebuiesc depuse la institutiile abilitate (ex: ORC) in vederea infiintarii unei noi entitati economice. Alte informatii cu diferente intre SRL sau PFA, daca merita sau nu sa devii platitor de TVA, ce acte si registre sunt necesare dupa infiintare, etc, se pot afla pe blogul SmartApp, la adresa http://blog.smartapp.ro

  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *