Vremea si vremurile

Posted on

Si uite ca apropiindu-ne de sfarsitul lunii ianuarie (zis in popor si “Gerar”), se apropie timid si iarna de noi. Spun timid pentru ca de la sfarsitul lunii noiembrie pana acum nu putem spune ca am avut parte de iarna. Singurele ninsori mai serioase in 2013 nici macar nu au  fost in lunile de iarna, ci pe 1 octombrie. A fost ceva zapada atunci si frig, dar pe urma iarna nu si-a mai facut aparitia, s-a lasat tacere. A trecut si Craciunul si Anul Nou, si Craciunul si Sf. Vasile pe stil vechi si pana saptamana asta nu lasa semne ca mai vine.

Daca vremea a fost calda la noi, iarna asta s-au intamplat chestii meteorologice ciudate: a inghetat partial cascada Niagara (ceea ce nu se intamplase de mai bine de un secol), a nins in Cairo pentru prima data in mai bine de 110 ani, au fost ninsori in Israel si Afganistan (zone unde nu prea sunt asteptari la zapada), iar SUA s-a confruntat de un val de frig fara precedent (vortexul polar).

Ceva -ceva imi spune ca anotimpurile si clima cu care eram obisnuiti se schimba, iar repercusiunile  se vor observa abia peste cativa ani. Nu doar vremea se schimba, ci si vremurile. Exista un soi de cordon ombilical intre ele care ajuta la un fel de sincronizare ciudata. Schimbarile climatice afecteaza nu doar mediul ci si pe cei din acel mediu: vietuitoarele si oamenii, iar odata cu ei economie. Odata ce economia se schimba, automat se schimba vremurile.

Revenind la vremea din aceasta perioada. Prognozele cele mai sigure sunt cele de scruta durata. Daca in weekend s-a anuntat o racire treptata pentru inceputul de saptamana si ninsori in anumite zone (la munte si in judetele Moldovei, mai ales in nord), acest lucru s-a intamplat, desi in urma cu o saptamana nu erau prognozate decat precipiatii slabe si acelea sub forma de ploi, cel mult lapovita. Ramane de vazut daca si prognoza de acum, cum ca spre sfarsitul saptamanii va ninge in mai toate regiunile tarii se va adeveri. Daca e asa, nu pot decat sa ma bucur. Pentru ca ne-am obisnuit sa avem parte si de iarna ca anotimp (poate daca locuiam in alta zona a lumii nu aveam aceasta nevoie). Dar si mai mult se vor bucura cei din industria hoteliera si a restaurantelor pentru ca stiu ca la inceput de ani, patronii din turism se plangeau de pierderi de peste 1 milion de euro pe zi.

Ninsorile aduc bucurii tuturor: atat copiilor care pot merge la bulgareala si sanius, tinerilor care pot merge in weekend la munte (partiile acum sunt goale), firmelor de deszapezire (zapada si produce bani pentru o anumita categorie de oameni), firmelor ce se ocupa de distribuitia caldurii (vor creste inacasarile lunare), firmelor din turism si HoReCa. Cum spuneam si mai sus: vremea si vremurile sunt in stransa legatura. Desi o iarna blanda poate parea ca ne avantajeaza din punct de vedere financiar, se pare ca de fapt situatia ar fi inversa: lipsa unei ierni adevarate duce la pierderea de bani.

Dar pana la bani, poate vine mai multa zapada 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *