Zestrea cu care ne nastem

Posted on

zestrea cu care ne nastemFiecare avem o zestre in dotare: cea cu care ne nastem. Spun asta in contextul in care familia urmeaza sa se mareasca, urmand ca in scurt timp sa apara pe lume prima nepotica. Cu o luna inainte de marele eveniment, sor-mea a fost la controlul ecografic si ne-a bucurat pe toti cu pozele cu nepotica. Bineinteles, trecand peste „vai, dar ce falcute are!”, s-a ajuns la „Seamana leit cu Petru”, „are buzele voastre”, „are nasul lui Aurel” si multe astfel de remarci. Aspectul fizic este una dintre zestrele cu care ne nastem: semanam mai mult cu unul dintre parinti sau genele bunicilor sunt reactivate. Bine, cand copilul e mic e usor sa faci tot felul de comparatii, mai ales ca multe dintre trasaturi se pastreaza odata cu trecerea anilor. Dar sunt unele caracteristici pe care le observam abia tarziu, dupa ce am trecut de adolescenta si incepem sa ne maturizam fizic.

Abia in facultate mi-am dat seama de unele trasaturi „mai speciale” pe care le-am mostenit. Dintii, spre exemplu. Am dintii mari ca ai maica-mii si sunt rezistenti precum dintii lui taica-miu. Asta m-a scutit de multe griji. Dintii sunt albi si rezistenti. Pe cand multi dintre cei de varsta mea au probleme serioase cu dantura (si trebuie sa isi faca radiologie dentara digitala targoviste cu periodicitate pentru ca dantura le este foarte sensibila), eu abia am o masea cariata si asta mai mult din propria vina: mi-a sarit smaltul cand am desfacut o sticla de bere in dinti si, pentru ca nu am acordat foarte multa atentie, in acel loc s-a format o carie. La fel, pentru ca nu am constientizat problema la timp, acum, cand sunt intre freelancing si angajare, imi este mult mai greu, mai ales din punct de vedere financiar, sa ma duc sa o tratez pana nu se agraveaza.

Intr-o seara chiar am facut acest exercitiu, sa imi dau seama de ce zestre am mostenit de la ai mei. De la cine parul deschis la culoare, de la care bunici am mostenit inaltime, de la cine inteligenta de tip intuitiva…. Si mi-am dat seama ca toate trasaturile sunt un soi de melanj. La fel cum dintii au trasaturi de la ambii parinti, la fel spre exemplu degetele de la maini: lungi care ale maica-mii, dar bombate la capat precum le are taica-miu; rabdarea ei combinata cu indiferenta lui; chibzuinta maica-mii si dointa de avansare a tatalui; seriozitatea maica-mii combinata cu simtul umorului pe care il are taica-miu; si lista poate continua spre infinit pentru ca pe masura ce le gandesti iti dai seama de existenta lor. Un adolescent si-ar putea pune mari semne de intrebare in legatura cu identitatea proprie daca ar sta si ar face astfel de exercitii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *