reuniune la palatul parlamentuluiVineri, 4 aprilie, dupa aproape 23 de ani de la declaratia de independenta a Republicii Moldova, a avut loc prima intalnire intre sefii celor mai importante institutii din Romania cu aproape toata conducerea politica si administrativa a Republicii Moldova. Initiatorul acestui important demers este Presedintele Euroregiunii Siret – Prut – Nistru si totodata Presedintele Consiliului Judetean Iasi, Cristian Adomnitei. „In aceste zile la Bucuresti s-au desfasurat mai multe lucruri in premiera dupa 1989 in Romania si dupa 1991 in Republica Moldova, an in care aceasta tara si-a castigat independenta desprinzandu-se din fostul URSS. Pentru prima data, aproape intreaga administratie publica locala din Republica Moldova a facut cunostinta cu cei mai importanti oameni de stat din Romania. Am inceput vizita Presedintilor de raioane din Euroregiunea Siret – Prut – Nistru in parcurile industriale din Judetul Prahova, apoi am avut intalniri cu Premierul Victor PONTA, cu dl. Crin ANTONESCU, Presedintele PNL, si cu Presedintele Romaniei, Traian Basescu. Cea mai importanta concluzie dupa toate aceste intalniri este ca, pe langa Presedintii si Premierii celor doua state, si administratia publica locala, formata din Presedintii de Raioane si Presedintii de Consilii Judetene, afirma raspicat adeziunea la Uniunea Europeana, catre valorile, practicile si cerintele Uniunii Europene. In contextual actual, Uniunea Europeana este nu numai un facilitator al bunastarii, ci si o garantie a securitatii in zona”, a declarat Cristian Adomnitei.

Ziua a inceput cu o intrevedere a membrilor delegatiei bilaterale cu fostul Presedinte al Senatului, Crin Antonescu, urmata apoi, la Palatul Victoria, de o ampla intrevedere cu Premierul Romaniei, Victor Ponta, Viceprim-ministrul Romaniei, Liviu Dragnea, si senatorul Mircea Geoana.

Ulterior, la Palatul Parlamentului, a avut loc o intalnire intre membrii Euroregiunii Siret – Prut – Nistru si cei ai Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania. Cu aceasta ocazie, Presedintele Euroregiunii Siret – Prut – Nistru, Cristian Adomnitei, si Presedintele Uniunii Consiliilor Raionale din Republica Moldova, Gheorghe Cazacu, au semnat un acord de cooperare. Scopul principal al acestui acord este sprijinirea procesului de cooperare intre cele doua organizatii, prin identificarea de parteneri pentru cooperare bilaterala intre reprezentantii celor doua parti, organizarea de proiecte comune, participarea la stagii de formare, implementarea in comun a proiectelor internationale, din toate sursele de finantare care pot fi accesate, schimburi de experienta si stabilirea de contacte intre autoritati publice locale, medii de afaceri si din alte domenii.

La finalul zilei, membrii Euroregiunii Siret – Prut – Nistru au fost primiti de catre Presedintele Romaniei, Traian Basescu, la Palatul Cotroceni. Domnia sa a incurajat, prin intermediul Presedintilor de raioane, demersurile Republicii Moldova de aderare la Uniunea Europeana.

Urmatoarea intrevedere oficiala a membrilor Euroregiunii Siret – Prut – Nistru va avea loc la sfarsitul lunii iunie, in Municipiul Balti, cu ocazia celei de-a doua editii a Forumului Economic al Euroregiunii. Cristian Adomnitei a adresat invitatii de participare la acest eveniment catre Presedintele Romaniei si Premierul Romaniei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *